Woodbine Master Plan

Woodbine Master Plan

A City Within a City, Envisioning A New Future
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationToronto, Ontario, Canada
ClientLive Work Learn Play
Size683 acres

The Woodbine Racetrack site envisions a new future: A City within a City – an exhilarating place to live, work, study and recreate.

The project transforms the largest undeveloped tract within Toronto into an iconic and dynamic, fully integrated, transit-oriented mixed-use district. Capitalizing on the racetrack’s legacy and the site’s natural, cultural, and locational assets, the project is designed to become a new heart in Toronto.

The master plan includes a diversity of open spaces throughout to provide relief and respite. These spaces are anchored by the green corridor, connecting the Humber River Valley to Mimico Creek, the racing surfaces and infield, Woodbine’s Central Park, and the Urban Promenades that structure the built environment. Anchoring the western portion of the site is the green corridor. Due to the drainage basin divide that occurs in the NW corner of the site, the green corridor is divided into two portions. The northern portion drains to the Humber River and the southern portion drains to Mimico Creek with the divide being New Providence St. The water in the green corridor is set up as a series of ponds, to traverse the topography and to ensure a high aesthetic quality of the water. The northern ponds have the potential to be part of a staged quality control facility before outletting to the Humber River. The other ponds can be incorporated into the storm water management system as aesthetic ponds.

Related Projects

Shenzhen Bay

Situated just across the bay from Hong Kong, the city of Shenzhen has transformed from a small fishing town of 30,000 to a booming city of over 10 million people in 40 years – and has grown over 200 times its original size since 1980. Along the way, the character of Shenzhen’s bayfront was radically altered. Over 65 km2 of marsh and shallow bay were filled to ...

Kenzo Winery

Kenzo Winery, located in the hilltops of southern Napa Valley in California, is a high end private winery nestled within a larger, 4,000 acre estate. The ecological framework of Napa Valley focuses on maintaining and enhancing the natural beauty of the landscape, while allowing local residents and visitors the ability to enjoy the area and experience the cultu...

NOAH Ethnographic Village

Armenia has set an initiative to increase global tourism and develop a site within its capital city with majestic views of Mount Ararat, where Noah’s Ark is purported to have landed. SWA developed a strategic plan based on several principles derived from the existing context of the site: first, to capitalize its proximity to important landmarks that allow for ...

Downtown Summerlin

Downtown Summerlin is a 109-acre, high-end retail and entertainment lifestyle center forming the heart of a 22,500-acre master-planned community in the western suburbs of Las Vegas. The landscape design emphasizes the need for comfort and shade while drawing upon the natural desert environment as a visual source for materials, colors, and textures. By distilli...

Bayou Greenways

While Houston does have significant park spaces and trails, the city of no zoning has historically been unable to create enough designated open spaces and the necessary connectivity between them. The key to increasing the open space network lies within the region’s floodplains. Relatively flat terrain, intense rain events, and urbanized watersheds create broad...

Mission Viejo Civic Core

The City of Mission Viejo hired SWA to analyze its core area for revitalization potential. The area contains a mix of civic, commercial, and recreational uses. A fragmented ownership pattern, dated architectural design, endless surface parking, minimal landscaping, and the lack of a pedestrian-friendly environment hindered the establishment of a town center th...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high-density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where state-of-th...

Disney World Master Plan

Special issues in the computer-aided land analysis included depth to watertable, soils and organic mucks, and cypress groves. The analysis summary provided the basis for master planning a mixed-use community with extensive greenway conservation lands, resort development, entertainment facilities, a business park, and a residential community.

2019-08-31T05:18:01+00:00