Quality of Life Paramount at Model Mixed-use Development 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSan Jose, California United States
ClientFederal Realty Investment Trust
Size14 blocks (40 acres)

SWA provided full landscape architectural services for the development of a neo-traditional town center near downtown San Jose. The client’s vision called for a variety of design styles to create a town center with an impression of growth over time. This theme is expressed in building elevations as well as landscape design. The restaurants and boutique retail stores on the main street are topped with the apartments, condominiums, lofts and the boutique hotel. The streets themselves have a “European” flavor. The 40-acre site contains 680,000 square feet of retail space including a shop/boutique-lined main street, 1,200 residences, 200 luxury hotel rooms, 15 to 20 restaurants, and entertainment facilities in a setting of landscaped parks, plazas and streetscapes. The project included completely upgrading the infrastructure of the area, transportation circuits, parking, access to I-280 and I-880; and wireless Internet access throughout.

Related Projects

Uptown Commons

SWA was tasked with creating a neighborhood gathering space and exterior dining hall that is an exercise in contradictions — open and welcoming, while able to be walled off. By blending urban planning, landscape architecture, interior design, and architecture with an understanding of retail real estate, the team was able to quickly establish development yields...

Thousand Lantern Lake Park System

Nanhai Citizen’s Plaza and Thousand Lantern Lake Park exemplifies the exciting and innovative opportunities for master planning and urban design in new international communities. The site is located in the newly established city of Nanhai, and consists of a commercial precinct, public parks, and civic buildings arranged around a series of lakes and waterways. ...

Culver City Medians

The Culver Boulevard Median Park has worn many hats over time, from railroad right-of-way to freeway on-ramp to bike and pedestrian conveyance. Today the Median Park is being asked to do more. Introducing below-grade stormwater management, SWA is working with the community to finesse an intricate network of stormwater, biodiversity, traffic, and program. The p...

Ambleside Mixed-Use Development

Landscape improvements for this new mixed-use development integrate and enhance the streetscape improvement measures the city of West Vancouver is currently implementing, providing a vibrant and pedestrian friendly landscape along the entire perimeter of the site. The landscape design for the 1300 Block, Marine Drive South at Ambleside Village Centre contribut...

Avenida Houston

SWA and the architect’s narrative of nature and industry united underscores the design of the new 140,000-square-foot (3-1/2 acre) Avenida Houston plaza, adjacent to the freshly renovated George R. Brown Convention Center in downtown Houston. Key to the theme of nature as it plays out in this new events space is the famous central flyway that offers hundreds o...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high-density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where state-of-th...

Long Beach Shoreline

SWA prepared a land use and urban design plan for six miles of waterfront adjacent to downtown Long Beach. Through a series of meetings with local community stakeholders, we were able to determine the different needs of each district in the plan: of critical importance was the need to preserve valuable open space inland, and to maintain an ecological corridor ...

Jianhua Mixed-Use Center

Located at the Western base of Baiyun Mountain, this mixed-use center captures the landmark peak’s influence on the site. In contrast to a modern architectural facade, the fluid and organic landscape suggests the erosion of the preexisting baserock by the adjacent creek. Stone is the main landscape material, and CNC technology is used to accomplish the organic...