Zoning Incentive Works Well for Everyone 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationManhattan, New York, New York United States
ClientDouglaston Development
Size.2 acres

A new residential tower has risen across the street from the Empire State Building. As a zoning incentive, a new public plaza was included to attract and accommodate the area’s tourists as well as its diverse office and residential neighborhood. The space is defined by a clean, contemporary design composition of spaces, elements and custom furniture meant to foster social seating. With very little sunlight available, the design has embraced glass-enclosed light elements such as pylons, feature walls, wall copings and in-ground linear fixtures to enrich the environment. Given the dearth of open spaces in the area and the high demand that was predicted through extensive research, a strategy for public seating choices was employed. A long distinctive banquette and entrance path is an armature from which shaded gardens, picnic tables and a raised seating overlook are arranged. The plaza has become an oasis of social activity throughout the day and brings tourists and hard-core New Yorkers together in a communal setting.

Related Projects

Almaza Bay Beach Town

Located on the tranquil and pristine Mediterranean coastline in northwest Egypt, Almaza Bay Beach Town redefines the concept of a resort town. Seamlessly integrating the intimate and relaxed feel of a beach community with the entertainment and excitement of a walkable retail district, this mixed-use development offers an exceptional lifestyle that enriches the...

Burj Khalifa

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by f...

Hunter's Point Shipyard and Candlestick Point

Perched on the edge of San Francisco Bay, the Hunters Point Shipyard was an important naval manufacturing center for the WWI and WWII war efforts. The abandoned shipyard and Candlestick Point were combined into a new, mixed-use residential, retail and light industry development—the largest in San Francisco since WWII. Thomas Balsley Associates collaborated wit...

Federal Reserve Bank of Dallas

This office building’s roof garden celebrates a potent image of the native Texas landscape: the level, grass-covered plains emerging from a wooded riparian area. A design vocabulary of native, drought-tolerant plant materials, especially selected to react to light and air movement, reinforces this design approach. The project serves as a two-acre rooftop garde...

Heights Mercantile

Heights Mercantile is a mixed-use space centered on a bike trail in the heart of the beloved Houston Heights neighborhood. It transformed vacant office and warehouse sites into a community-anchoring redevelopment featuring 16-first-to-market specialty brands and four chef-driven restaurant concepts. As the development’s backbone, adjacent hike and bike trails ...

Poly Pazhou Mixed-Use

The iconic architecture and riverside context that characterize Poly Pazhou were inspirations in this SWA/SOM collaboration, which also took adjoining development in the burgeoning region into account. Broad, sweeping landscape, featuring diverse local plant species, embraces both the soaring buildings and the Pearl River corridor, extending its spatial charac...

Kingold Century Centre

This new mixed-use development features a complex program that includes a hotel, rental space for other companies, eateries, service apartments, and retail facilities. SWA’s design challenge was to create a common space that can be enjoyed by the disparate users on-site at any given time. A common plaza includes multiple restaurants on a terraced platform that...

Monet Avenue 2.0 at Victoria Gardens

A decade after completing Victoria Gardens, the owner was looking to refresh the project to keep it relevant for years to come. SWA redesigned a three-block streetscape and plaza along Monet Avenue, a main retail street there. The focus is on the next generation of users, with a shopping environment that highlights the social landscape and blurs the lines betw...