Light Offers a Path to Recreation and Contemplation 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationTokyo, Japan
ClientMitsui Fudosan Co., Ltd.
Size2.5 acres

Tokyo’s first high-rise and architectural landmark is located in the heart of downtown, where government and major private business offices are concentrated. Urban growth changed the dynamics of the building’s surroundings and left its public spaces ineffective and barren. The addition of new mixed-use buildings provided the owners with an opportunity to bring life to the plazas and re-brand the complex. An invited competition resulted in a vibrant public space for the entire Kasumigaseki neighborhood. The concept employed the use of metaphorical light “moats” evocative of those that protected the ancient city. Whereas the split level spaces were once an impediment to access, the new design joins retail interventions and public open spaces into a singular synergistic environment in which one can socialize or find contemplative space.

Zelkova Plaza serves as the main entrance to the new Tokyo Club Building and its street level retail. Mature zelkova trees, a simple circular timber deck, public seating, a light wedge and a mist fountain space attract shoppers and office workers. The upper plaza serves as the Kasumigaseki Tower’s main entrance. A series of geometric landscape elements take their shape from the dynamic visual dialogue that emanates from the disparate building geometries that surround the plaza. A new glass retail pavilion with cafes and shops keep the space alive with activity. A parade of distinctive light wands imply direction through their architectural form and night-time illumination, converging on the plaza from three neighborhood and subway directions. Animated fountains, sculpture, and distinctive paving and planting patterns reinforce these settings as vibrant new public spaces for the neighborhood.

Related Projects

Federal Reserve Bank of Dallas

This office building’s roof garden celebrates a potent image of the native Texas landscape: the level, grass-covered plains emerging from a wooded riparian area. A design vocabulary of native, drought-tolerant plant materials, especially selected to react to light and air movement, reinforces this design approach. The project serves as a two-acre rooftop garde...

Heights Mercantile

Heights Mercantile is a mixed-use space centered on a bike trail in the heart of the beloved Houston Heights neighborhood. It transformed vacant office and warehouse sites into a community-anchoring redevelopment featuring 16-first-to-market specialty brands and four chef-driven restaurant concepts. As the development’s backbone, adjacent hike and bike trails ...

Riyadh East Sub-Center

SWA provided comprehensive planning for a new 300-hectare commercial, mixed-use center in northeast Riyadh abutting the KKI Airport. This area is part of an urban management framework being developed to guide the future growth of the city. SWA developed a plan and implementation strategy to establish an urban center comprising residential neighborhoods, corpor...

Avenida Houston

SWA and the architect’s narrative of nature and industry united underscores the design of the new 140,000-square-foot (3-1/2 acre) Avenida Houston plaza, adjacent to the freshly renovated George R. Brown Convention Center in downtown Houston. Key to the theme of nature as it plays out in this new events space is the famous central flyway that offers hundreds o...

Burj Khalifa

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by f...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high-density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where state-of-th...

RIT Global Village and Global Plaza

Global Village, a pedestrian-only infill neighborhood adjacent to Rochester Institute of Technology’s academic core, and its mixed-use centerpiece, Global Plaza, create a social heart for 17,200 students and 3,600 faculty and staff. The landscape architects and architects collaborated on an urban design that establishes multiple “crossroads” ...

Monet Avenue 2.0 at Victoria Gardens

A decade after completing Victoria Gardens, the owner was looking to refresh the project to keep it relevant for years to come. SWA redesigned a three-block streetscape and plaza along Monet Avenue, a main retail street there. The focus is on the next generation of users, with a shopping environment that highlights the social landscape and blurs the lines betw...