La Plaza Cultura Village

La Plaza Cultura Village

Mixed-use development draws inspiration from physical and historic connections.
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationLos Angeles, California
ClientTrammell Crow Company
Size3.75 acres (site); 2 acres (landscape)

Located within El Pueblo, the birthplace of Los Angeles, La Plaza Cultura Village is a mixed-use, transit-oriented development totaling 425,000 square feet of retail, apartments (20 percent of which are low income units), cultural facilities, and public open space. Two large, surface parking lots have been transformed into a vibrant community that builds upon the rich cultural, historic, and geographic context of the area. A historic paseo passes through the village’s heart, providing a pedestrian connection from Union Station to the Fort Moore Memorial and linking monuments of the city’s past to present residential life. Interpretive signage, paving inlays, cultural iconography, and traditional building materials honor the cultures who have come together to form this diverse area of Los Angeles. A dog park, as well as a pool and amenities deck offer residents the opportunity to enjoy the sun and experience local history firsthand.

Related Projects

Chongqing Dongyuan 1891

This unique linear site is sandwiched between the Yangtze River and Nan Mountain. The design concept of the model area that unites a one-kilometer retail/commercial corridor with four high-rise residences is to create the experience of Shangri-La in an urban center. The spatial layout is characterized by a series of courtyards offering different experiences in...

Santana Row

SWA provided full landscape architectural services for the development of a neo-traditional town center near downtown San Jose. The client’s vision called for a variety of design styles to create a town center with an impression of growth over time. This theme is expressed in building elevations as well as landscape design. The restaurants and boutique r...

Beijing Finance Street

Awarded after an international competition, the Beijing Finance Center Master Plan creates an international destination in West Beijing. The project, which includes a mix of uses—housing, retail, hotel office and cultural facilities—is focused in terms of the landscape design on a central park known as “The Heart” of western Beijing. SWA’s wo...

Vi Living (Formerly Classic Residence By Hyatt)

The Classic Residence by Hyatt in Palo Alto provides seniors with independent and assisted living facilities. The roughly 19-acre site is adjacent to the San Francisquito Creek, a shopping mall, and two in-progress SWA projects- Ronald McDonald House and Stanford West Apartments. Hyatt has been working closely with SWA as well as the City of Palo Alto and Stan...

Hunter's Point Shipyard and Candlestick Point

Perched on the edge of San Francisco Bay, the Hunters Point Shipyard was an important naval manufacturing center for the WWI and WWII war efforts. The abandoned shipyard and Candlestick Point were combined into a new, mixed-use residential, retail and light industry development—the largest in San Francisco since WWII. Thomas Balsley Associates collaborated wit...

Williams Square

People love Williams Square. For years, the wild mustangs have galloped across the covers of phone books, Hertz rental car schedules and tourist brochures. Families make holiday pilgrimages to see and touch the world’s largest equestrian statues in a granite plaza framed by the cold, clean lines of modern office buildings. There is nothing else there – no farm...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Sonoma Residence

Creating a retreat for a family with small children, the project re-envisions a site with an existing home and barn and capitalizes on a view to a pond through mature oaks, with the challenge of transitioning from a central lawn into the surrounding natural landscape. Three new structures—a garage, a main house with two structures connected by an overhead roof...

2019-11-05T19:33:30+00:00