Grand Landscape Gestures Evoke Both Monumental and Intimate Context
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationGuanzhou, China
ClientSkidmore Owings & Merrill
Size8.6 acres

The iconic architecture and riverside context that characterize Poly Pazhou were inspirations in this SWA/SOM collaboration, which also took adjoining development in the burgeoning region into account. Broad, sweeping landscape, featuring diverse local plant species, embraces both the soaring buildings and the Pearl River corridor, extending its spatial characteristics well beyond the site.  Along its perimeter, the landscape framework integrates with the adjoining parcels 5 and 10, forming a distinct and unified streetscape within the neighborhood.

Each of the principal architectural components are individually addressed. The office megatower is echoed by a great crescent fountain basin at its arrival court, its fluid horizontal surface and infinity edges reflecting the tower and gesturing toward the river. The tower’s south side features an intimately scaled garden setting with direct access from the south road and short-term parking. At the second tower, sculptural, forested landforms greet and define the residential arrival court, offering residents a level of visual and acoustical privacy from adjacent hotel arrivals and vehicular ramps. Additionally, these landforms screen the project’s cooling towers and integrate them with the overall landscape design.

Central open spaces at the hotel’s arrival and south garden create an inviting visual linkage along the property’s north-south axis. To the north, cascading river gardens orient the hotel and conference arrival terrace to the riverfront beyond, while to the south, broad, programmable special events gardens with lounge and dining terraces serve the hotel and conference center. A central water plane links the hotel lobby lounge to the gardens and the central fountains between parcels 4 and 5. Although separated by a road, these fountain basins are raised and configured to visually merge together as a larger feature. Pedestrian linkage below the fountains and road connect to a sunken water court linked to the hotel’s B1 health club facility and building concourse. In addition to introducing light and air to these facilities, the sunken court serves to provide part of the project’s overall fresh air intake requirements. Lastly, the circulation network on site links pedestrians from road crossings, subway connections, and bus station stops to principal building entry points and landscape destinations.

Related Projects

Rodeo 39

As larger big-box companies continue to close their brick-and-mortar stores, each leaves behind a sizable void within the communities these centers once served. Rodeo 39, seeks to break the models of traditional retail that are founded on convenience and visibility and shift the focus to community aspirations and user experience.

The 31,000-square-foot ...

United Daily News Plaza

United Daily News Plaza is located on one of the busiest streets of Taipei – Chong Shao East Road. It is a 6,000-square-meter mixed-use project with two building sites. Site A consists of a mixed-use building with a bank and cafe on the first floor, and service apartments on all the floors above. Site B is a residential building. The main design concept ...

Williams Square

People love Williams Square. For years, the wild mustangs have galloped across the covers of phone books, Hertz rental car schedules and tourist brochures. Families make holiday pilgrimages to see and touch the world’s largest equestrian statues in a granite plaza framed by the cold, clean lines of modern office buildings. There is nothing else there – no farm...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high-density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where state-of-th...

Zifeng Tower Nanjing

Nanjing Greenland International Commercial Center is an urban high-rise project containing two major sites, A1 and A2. The 450-meter main tower, Zifeng Tower, with its concentric rings of mixed trees and linear water features, is the focus of the A1 site. The landscape design encompasses existing parks as well as the adjacent historic features in o...

325 5th Avenue Plaza

A new residential tower has risen across the street from the Empire State Building. As a zoning incentive, a new public plaza was included to attract and accommodate the area’s tourists as well as its diverse office and residential neighborhood. The space is defined by a clean, contemporary design composition of spaces, elements and custom furniture meant to f...

Uptown Commons

SWA was tasked with creating a neighborhood gathering space and exterior dining hall that is an exercise in contradictions — open and welcoming, while able to be walled off. By blending urban planning, landscape architecture, interior design, and architecture with an understanding of retail real estate, the team was able to quickly establish development yields...

Poly Future City

As the first phase of a large development along a new subway line in Beijing, Poly Future City suggests what’s to come. A sleek sales center features an interactive landscape with water features punctuating its pavilions, which boast WiFi, heated seating, and power outlets, all solar-powered. For this temporary building and landscape, SWA took care to invest i...