From internally-oriented shopping mall to integrated mixed-used community
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationBurnaby, British Columbia Canada
ClientShape Properties
Size28 acres

Following SWA’s development of a 2013 master plan for a new town center adjacent to the existing Brentwood Shopping Mall, the firm was enlisted to design the project’s public realm and expand its role as an integrated, sustainable, urban community. With key connectivity to main vehicular arteries and a high-speed train line, the new development functions as a major hub for the region, featuring 12 residential towers, extensive new retail, and public spaces, including urban plazas, streetscapes, and public facilities.

A new plaza, in the heart of the north sector, functions as the north terminus for Brentwood Boulevard (the internal artery that cuts through the entire site from south east to north west). The design focuses on creating a continuum of urban landscape spaces, with a particular focus on pedestrian circulation and the establishment of several smaller, more intimate public spaces. Continuity of paving materials and streetscape treatments provide a seamless transition from one area to the other. A new plaza sits at the core of the new development, and ties together the existing mall with the new towers and retail spaces. The project extends the Willingdon Avenue streetscape to the north, providing additional rain gardens and bicycle lanes. Pocket plazas along the edge of Willingdon offer opportunities for small outdoor patios and cafes. A community center, at the north east corner of the site, interfaces with the adjacent neighborhood. A green buffer follows the north edge of the site, allowing pedestrian and bicycle circulation through a meandering path/bike lane. All buildings have roof gardens and additional landscape spaces on the top floors.

Related Projects

City Creek Center

In the heart of Salt Lake City, City Creek Center is the retail centerpiece of one of the nation’s largest mixed-use downtown redevelopment projects. This unique fashion and dining destination includes a new two-story retail center and over 500 residential rental units over four levels of underground parking, all within a downtown setting that features s...

Amber Bay

The Amber Bay residential development is located on a beautiful rocky promontory that is among the last available parcels along the Dalian shoreline, southeast of the city center. The project features high-end low density modern style residential development including single family villas, townhouses, and low-rise condominiums; shops and seafood restaurants on...

Downtown Summerlin

Downtown Summerlin is a 109-acre, high-end retail and entertainment lifestyle center forming the heart of a 22,500-acre master-planned community in the western suburbs of Las Vegas. The landscape design emphasizes the need for comfort and shade while drawing upon the natural desert environment as a visual source for materials, colors, and textures. By distilli...

Mission Viejo Civic Core

The City of Mission Viejo hired SWA to analyze its core area for revitalization potential. The area contains a mix of civic, commercial, and recreational uses. A fragmented ownership pattern, dated architectural design, endless surface parking, minimal landscaping, and the lack of a pedestrian-friendly environment hindered the establishment of a town center th...

Downtown Summerlin

Downtown Summerlin is a 109-acre, high-end retail and entertainment lifestyle center forming the heart of a 22,500-acre master-planned community in the western suburbs of Las Vegas. The landscape design emphasizes the need for comfort and shade while drawing upon the natural desert environment as a visual source for materials, colors, and textures. By distilli...

Uptown Commons

SWA was tasked with creating a neighborhood gathering space and exterior dining hall that is an exercise in contradictions — open and welcoming, while able to be walled off. By blending urban planning, landscape architecture, interior design, and architecture with an understanding of retail real estate, the team was able to quickly establish development yields...

NOAH Ethnographic Village

Armenia has set an initiative to increase global tourism and develop a site within its capital city with majestic views of Mount Ararat, where Noah’s Ark is purported to have landed. SWA developed a strategic plan based on several principles derived from the existing context of the site: first, to capitalize its proximity to important landmarks that allow for ...

Gubei Gold Street

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fou...