A sensitive residential development celebrates craggy topography and dramatic views.
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationDalian, China
ClientDalian Amber Bay Development Co., Ltd.
Size6.6 ha

The Amber Bay residential development is located on a beautiful rocky promontory that is among the last available parcels along the Dalian shoreline, southeast of the city center. The project features high-end low density modern style residential development including single family villas, townhouses, and low-rise condominiums; shops and seafood restaurants on the shoreline frontage; a specialty hotel and visitor facilities on the peninsula; and a clubhouse with driving range on the inland area. A central pedestrian spine imparts a poetic recall of a ravine, connecting the lower highway and the retail center with the upper highway and the nearby hilltop pavilion into one continuous pedestrian environment. The site plan reflects the dramatic shoreline geology, and respects existing topography, vegetation, and coastal views.

Related Projects

La Via

Embracing the legacy of Scottsdale and re-imagining its development possibilities, La Via is positioned as a village of the future that looks beyond simple mixed-use functionality. By aggregating innovation-centric businesses, artists-in-residence, and a rich network of open spaces, La Via will engender unique associations and collaborations that will propel N...

Woodbine Master Plan

The project transforms the largest undeveloped tract within Toronto into an iconic and dynamic, fully integrated, transit-oriented mixed-use district. Capitalizing on the racetrack’s legacy and the site’s natural, cultural, and locational assets, the project is designed to become a new heart in Toronto.

The master plan includes a d...

Hangzhou Hubin

West Lake in Hangzhou, China, one of the world’s most romantic places and as familiar an icon as the Great Wall or the Forbidden City, has been designated by the United Nations as one of the World Cultural Heritage Sites. Seven hundred years later, the city that served ancient emperors as a capitol boasts a population of over three million and is still a...

OCT Bao’an Waterfront Cultural Park

Baoan Waterfront Park is an essential amenity for future residents of Shenzhen’s rapidly expanding Qianhai area, and is also an important connection between the urban fabric and the ocean. The key landscape framework for the park are its riverine interpretation aspects and water’s edge programs. The “Eco River” will bring water experiences into the green space...

Kingold Century Centre

This new mixed-use development features a complex program that includes a hotel, rental space for other companies, eateries, service apartments, and retail facilities. SWA’s design challenge was to create a common space that can be enjoyed by the disparate users on-site at any given time. A common plaza includes multiple restaurants on a terraced platform that...

Monet Avenue 2.0 at Victoria Gardens

A decade after completing Victoria Gardens, the owner was looking to refresh the project to keep it relevant for years to come. SWA redesigned a three-block streetscape and plaza along Monet Avenue, a main retail street there. The focus is on the next generation of users, with a shopping environment that highlights the social landscape and blurs the lines betw...

Woodbine Master Plan

The project transforms the largest undeveloped tract within Toronto into an iconic and dynamic, fully integrated, transit-oriented mixed-use district. Capitalizing on the racetrack’s legacy and the site’s natural, cultural, and locational assets, the project is designed to become a new heart in Toronto.

The master plan includes a d...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...