Life Along the Bayou 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationHouston, Texas, United States
ClientGID Urban Development Group
Size1.75 acres

The Sovereign at Regent Square is a multi-family apartment building located within the first phase of the mixed-use Regent Square development along Buffalo Bayou in Houston, Texas. The project features an amenity deck with pool, offering framed views to Houston’s skyline and a panoramic view of the city. Outdoor living spaces surround a formal pool shaded by a bosque of palms. A large event lawn stretches to the north, offering a gracious spill-out space from adjacent indoor venue spaces. Wide sidewalks, street tree plantings, and a zero-foot building setback lend an urbane setting and human scale to the street.

Related Projects

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...

Zobon City Villas

SWA provided landscape architectural services for this residential condominium site in Shanghai. The open space layout is comprised of three gardens, each creating a unique environment for the tenants. The Huangpu Abstraction garden is the public face of the project and is expressed with a 2.5m tall stacked glass fountain. The Sky Garden is the center piece of...

Larkspur Courts

SWA was hired to help reclaim an abandoned quarry into an attractive residential village. The program called for 256du on 12.5 net acres, a density of 2.5 du/acre. The City of Larkspur required that 97 of the total units be family units. They defined family units as residences with two or more bedrooms and located not more than one level above grade. The City ...

Revisiting SunCity Kashiwa

Elderly residents at SunCity Kashiwa are no longer at a loss for dinner conversation: an underutilized terrace outside their extensive ground-level common spaces now features a dramatic pond and mountain-inspired rock formation with multiple cascading waterfalls. Everyone wants a window seat. The striking water feature crowns a new four-season view garden desi...

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

Revisiting SunCity Kashiwa

Elderly residents at SunCity Kashiwa are no longer at a loss for dinner conversation: an underutilized terrace outside their extensive ground-level common spaces now features a dramatic pond and mountain-inspired rock formation with multiple cascading waterfalls. Everyone wants a window seat. The striking water feature crowns a new four-season view garden desi...

SunCity Tachikawa Showa Kinen Koen

SunCity Showa Kinen Koen takes its name from the beloved Koen National Park that borders the development to the east and south. Built to commemorate the 50th anniversary of Emperor Showa’s reign, the park offers an ideal setting for Half Century More’s flagship continuum-of-care retirement community, with 518 independent living units and 82 nursing...

SunCity Takatsuki

Located in a bedroom community midway between Osaka and Kyoto, this facility has both Assisted Living and Skilled Nursing levels of care. The landscape design, complementing the modernist architecture, is organic and fluid with meandering paths traversing various gardens on the south side of the building connecting feature terraces located at each end of the b...