Chongqing Dongyuan 1891

Chongqing Dongyuan 1891

Shangri-La in the City 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationChongqing, China
ClientChongqing Dongyuan Real Estate Development Co.
Size60,000 square meters/4.8 acres

This unique linear site is sandwiched between the Yangtze River and Nan Mountain. The design concept of the model area that unites a one-kilometer retail/commercial corridor with four high-rise residences is to create the experience of Shangri-La in an urban center. The spatial layout is characterized by a series of courtyards offering different experiences inspired by the surrounding nature. The spaces are connected by various water features, from a bubble pool to a waterfall wall to cascading steps and a Zen infinity pool. Site elements such as pavilion, trellis, ceiling, and screen are inspired by the peach blossoms in the story of Shangri- La. Different phases and forms of the blossom are displayed and echoed in the series of spaces. The landscape aims to not only incorporate the Yangtze River and natural scenery of Nan Mountain, but also to help people to find inner peace in this urban refuge.

Related Projects

Envision Willowick

The Cities of Garden Grove and Santa Ana are developing a “vision” for redevelopment of the Willowick Golf Course site. This process explored conceptual land use options that are formed by community and stakeholder collaboration and input. The Visioning is intended to be used to guide the preparation of development plans for Willowick. The visioning...

Quail Hill

This mixed-use planned community of over 6,000 people features over 2,000 dwellings in a broad mix of single family detached dwellings, and over 500 multifamily dwellings, complemented by a retail center and 800,000 square feet of flexible development. . Prominent natural landforms such as the Southern Ridge and the three knolls have been preserved and incorpo...

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Sun City Yokohama

Sun City Yokohama is a continuum of care retirement community operated by Health Care Japan Co., Ltd., a leader in Japan’s fast growing senior housing communities. With Perkins Eastman Architects PC, SWA completed the master planning phase of the project and is providing schematic design. The plan consists of two single building “villages” connecte...

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

La Plaza Cultura Village

Located within El Pueblo, the birthplace of Los Angeles, La Plaza Cultura Village is a mixed-use, transit-oriented development totaling 425,000 square feet of retail, apartments (20 percent of which are low income units), cultural facilities, and public open space. Two large, surface parking lots have been transformed into a vibrant community that builds upon ...

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

2019-09-04T22:13:47+00:00