Landscaped Garden Courts 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationPalo Alto, California United States
ClientStanford Management Company
Size19 acres

The Classic Residence by Hyatt in Palo Alto provides seniors with independent and assisted living facilities. The roughly 19-acre site is adjacent to the San Francisquito Creek, a shopping mall, and two in-progress SWA projects- Ronald McDonald House and Stanford West Apartments. Hyatt has been working closely with SWA as well as the City of Palo Alto and Stanford University to develop the site. SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The architectural elements have been sited with the same understanding, and with great care to avoid significant existing planting. This layout incorporates a series of landscaped garden-courts, each with a unique theme: a cut flower garden, a kitchen garden, a sensory experience garden, etc. These garden-courts serve as visual clues for residents to associate with their homes while providing places for walking, resting, reflection, and visual enjoyment.

Related Projects

The Sovereign at Regent Square

The Sovereign at Regent Square is a multi-family apartment building located within the first phase of the mixed-use Regent Square development along Buffalo Bayou in Houston, Texas. The project features an amenity deck with pool, offering framed views to Houston’s skyline and a panoramic view of the city. Outdoor living spaces surround a formal pool shaded by a...

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...

Next C

Next C Water City is a new, fully self-contained sustainable city planned for 500,000 residents. Water was central to the Next C planning concept, supplied by two adjacent rivers and monsoon rains. The city is a system of wetlands, rivers, lakes, and canals, cleansing the water from up-river communities and managing floods during the monsoon season. Working wi...

Wuhan Liantou Center

Wuhan Liantou Center is a high-end residential development along the edge of the Yangtze River. Phase One of the project focuses on the display area, which houses the sales office and introduces potential residents to a sequenced, experiential tour of this forthcoming residential retreat.

The landscape design harmoniously integrates with the building’s ...

Palo Alto Medical Center

The Palo Alto Medical Center is an expansion of an active medical building on a site surrounded by office uses. SWA’s goal was to compose new pockets of open space between buildings and provide a contiguous landscape for patients, visitors and physicians. The landscape layout includes a plaza, healing garden and a corridor garden. A new central walkway provide...

Quail Hill

This mixed-use planned community of over 6,000 people features over 2,000 dwellings in a broad mix of single family detached dwellings, and over 500 multifamily dwellings, complemented by a retail center and 800,000 square feet of flexible development. . Prominent natural landforms such as the Southern Ridge and the three knolls have been preserved and incorpo...

Chongqing Dongyuan 1891

This unique linear site is sandwiched between the Yangtze River and Nan Mountain. The design concept of the model area that unites a one-kilometer retail/commercial corridor with four high-rise residences is to create the experience of Shangri-La in an urban center. The spatial layout is characterized by a series of courtyards offering different experiences in...

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...