Vibrant, pedestrian-friendly landscape integrates mixed-use site’s perimeter
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationWest Vancouver, British Columbia, Canada
ClientGrosvenor Americas
Size3 acres

Landscape improvements for this new mixed-use development integrate and enhance the streetscape improvement measures the city of West Vancouver is currently implementing, providing a vibrant and pedestrian friendly landscape along the entire perimeter of the site. The landscape design for the 1300 Block, Marine Drive South at Ambleside Village Centre contributes to the City’s goals for revitalization by creating a strong public streetscape, flexible spaces for community activities, and locations for plazas, cafés, art installations, and a healthy and vibrant civic realm. The project makes use of the material palette and other design standards set forth by the City, with modifications to provide upgrades of paving and other features, establishing a compelling design and strong place-making for public and private realms. Maple trees unify the street edge and provide continuity with the existing tree canopies along Marine Drive. Along the street edges and through the Galleria plaza, colored concrete bands add interest and variety to the ground plane, extending across Bellevue Avenue, which may be closed off to provide temporary plaza space for community events.

Sculptures and art installations emphasize the public, pedestrian-friendly character of the neighborhood, provide focal points for pedestrian and vehicular traffic along Marine Drive and function as thresholds to the 14th street and the Bellevue plazas. Art installations at the north and south corners highlight the gateways to the project, while special paving, trees in grates, lighting, and movable seating increases the appeal and livable character.  Sustainable elements throughout the project include the use of permeable paving and a series of linear landscape panels that serve as rain gardens.

The project was honored with a ULI Americas Award for Excellence in 2021

Related Projects

Kingold Century Centre

This new mixed-use development features a complex program that includes a hotel, rental space for other companies, eateries, service apartments, and retail facilities. SWA’s design challenge was to create a common space that can be enjoyed by the disparate users on-site at any given time. A common plaza includes multiple restaurants on a terraced platform that...

Poly Zhuhai

Large, flexible spaces offer both intimate and grand experiences.
This large mixed-use development located at the central axis of Hengqin Island, which was created from landfill near Macao. The site is to the south of the small Hengqin Mountain, facing a civic sports park on the other side.

The main office tower has a large, square footprint, elev...

Hensley Field Master Plan

Building upon a winning competition entry, SWA is developing a master plan to transform a former Naval Air Station into a premier mixed-use district in southern Dallas. Tasked with crafting an implementable plan that achieves environmental sustainability, economic recovery, and social equity objectives, SWA is working to address the unique challenges of a form...

Poly Future City

As the first phase of a large development along a new subway line in Beijing, Poly Future City suggests what’s to come. A sleek sales center features an interactive landscape with water features punctuating its pavilions, which boast WiFi, heated seating, and power outlets, all solar-powered. For this temporary building and landscape, SWA took care to invest i...

City Creek Center

In the heart of Salt Lake City, City Creek Center is the retail centerpiece of one of the nation’s largest mixed-use downtown redevelopment projects. This unique fashion and dining destination includes a new two-story retail center and over 500 residential rental units over four levels of underground parking, all within a downtown setting that features s...

Monet Avenue 2.0 at Victoria Gardens

A decade after completing Victoria Gardens, the owner was looking to refresh the project to keep it relevant for years to come. SWA redesigned a three-block streetscape and plaza along Monet Avenue, a main retail street there. The focus is on the next generation of users, with a shopping environment that highlights the social landscape and blurs the lines betw...

Federal Reserve Bank of Dallas

This office building’s roof garden celebrates a potent image of the native Texas landscape: the level, grass-covered plains emerging from a wooded riparian area. A design vocabulary of native, drought-tolerant plant materials, especially selected to react to light and air movement, reinforces this design approach. The project serves as a two-acre rooftop garde...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high-density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where state-of-th...