Quail Hill

Quail Hill

Spectacular views and outdoor recreation opportunities define a new Southern California community
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationIrvine , California United States
ClientICDC
Size1400 acres

This mixed-use planned community of over 6,000 people features over 2,000 dwellings in a broad mix of single family detached dwellings, and over 500 multifamily dwellings, complemented by a retail center and 800,000 square feet of flexible development. . Prominent natural landforms such as the Southern Ridge and the three knolls have been preserved and incorporated into parks and open space. These natural shapes provide a dramatic backdrop for the community as well as a link to city open space.

The park system forms an integral part of the Community by providing habitat, trails, views, space for informal activities, and places to hike and relax. On a clear day, areas on site have views to Saddleback Mountain, San Gabriel Mountains and City of Irvine. The development’s entry roundabouts, retail shops, the K-8 school, and park buildings such as gazebos and overlooks distinguish Quail Hill within Irvine Ranch.

Related Projects

Sonoma Residence

Creating a retreat for a family with small children, the project re-envisions a site with an existing home and barn and capitalizes on a view to a pond through mature oaks, with the challenge of transitioning from a central lawn into the surrounding natural landscape. Three new structures—a garage, a main house with two structures connected by an overhead roof...

Esencia

Esencia at Rancho Mission Viejo is the recipient of the 2019 NAHB Master Planned Community of the Year Award. The second in a series of planned communities, Esencia is integrated into a 17,000-acre open space preserve in the hills of South Orange County. The surrounding oak canyons, creeks and orchards set the stage for a vibrant development that preserves, pr...

Woodson’s Reserve

This new master-planned community challenges conventional thinking by preserving wetland areas and open space while achieving an optimal mix of housing products and amenities. A robust local economy has elevated demand for both commercial space and single-family housing. The master plan for Woodson’s Reserve targets active families and those who enjoy outdoor ...

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

Envision Willowick

The Cities of Garden Grove and Santa Ana are developing a “vision” for redevelopment of the Willowick Golf Course site. This process explored conceptual land use options that are formed by community and stakeholder collaboration and input. The Visioning is intended to be used to guide the preparation of development plans for Willowick. The visioning...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Revisiting Sun City Kashiwa

Elderly residents at Sun City Kashiwa are no longer at a loss for dinner conversation: an underutilized terrace outside their extensive ground-level common spaces now features a dramatic pond and mountain-inspired rock formation with multiple cascading waterfalls. Everyone wants a window seat. The striking water feature crowns a new four-season view garden des...

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...

2019-09-04T17:41:21+00:00