A Terraced Garden Performs Multiple Functions 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationJakarta, Indonesia
ClientPt. Senayan Trikarya Sempana and Kajima Corporation Architectural Design Group
Size5,000 m2

An upscale complex of four apartment buildings in downtown Jakarta catering to visiting executives and their families required landscape design services to ground two recently constructed towers. Providing inspiration for enriching this flat, undifferentiated site were the country’s ubiquitous, terraced rice paddies, located just beyond the city’s border. The centerpiece of the resulting design is a stacked garden with indigenous plantings arranged in straight and curvilinear strips that link to the already developed area. The new garden’s 15-foot range in elevation functions on several levels: it offers improved views for those strolling through, provides the more intimately scaled spaces expected in such high-end residences, and hides mechanical services for a new swimming pool underneath its form. The garden’s terraces descend to a stepped waterfall that fills a replica of the swimming pool anchoring the other end of the property. Connecting the four-tower cluster along the site’s outer edge is a stone path flanked by palm trees and lush foliage that serves as a buffer against the noise and pollution from a large adjacent road.

Related Projects

Next C

Next C Water City is a new, fully self-contained sustainable city planned for 500,000 residents. Water was central to the Next C planning concept, supplied by two adjacent rivers and monsoon rains. The city is a system of wetlands, rivers, lakes, and canals, cleansing the water from up-river communities and managing floods during the monsoon season. Working wi...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. SWA scope of work included evaluation of existing site conditions and...

SunCity Tower Kobe

Kobe has a unique geographical context in Japan, with breathtaking views both inland to Mt. Rokko and to the broad expanse of Osaka Bay to the south. The landscape design of SunCity Tower Kobe, a landmark senior community in this newly developed city district, celebrates this environment. The tower is tucked into the northwest corner of the site, setting it aw...

Larkspur Courts

SWA was hired to help reclaim an abandoned quarry into an attractive residential village. The program called for 256du on 12.5 net acres, a density of 2.5 du/acre. The City of Larkspur required that 97 of the total units be family units. They defined family units as residences with two or more bedrooms and located not more than one level above grade. The City ...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. SWA scope of work included evaluation of existing site conditions and...

East Quarter Mixed-Use

Two neighborhoods that abut the Downtown Dallas Central Business District have been disconnected for years by derelict blocks and buildings. The East Quarter Mixed-Use development establishes a walkable retail, dining, and entertainment connection between the thriving Deep Ellum Farmer’s Market and highly programmed Arts District. The project included the pres...