From Quarry to Residential Village 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationLarkspur, California United States
ClientLincoln Property Company
Size280 multifamily units

SWA was hired to help reclaim an abandoned quarry into an attractive residential village. The program called for 256du on 12.5 net acres, a density of 2.5 du/acre. The City of Larkspur required that 97 of the total units be family units. They defined family units as residences with two or more bedrooms and located not more than one level above grade. The City was very sensitive to livability issues related to this project. SWA’s approach was to freely reshape/sculpt the degraded site to maximize the site’s potential for the proposed residential use.The project required an interdisciplinary approach involving architects, civil engineers, geotechnical consultants and horticulturists. SWA was the lead designer responsible for the site plan, overall building massing, site grading, and open space improvements. Following the schematic phase, the landscape architects played an important role in coordination with the work of the architect and civil engineer; and continued this effort throughout the construction process. To achieve the design goals, the designers employed the following concepts: • Mass and site buildings to maximize offsite view potentials. • Create a pedestrian precinct within the development – emphasize the pedestrian connections and amenities. • Restrict vehicles to the perimeter of the site. Create a distinct identity within each courtyard cluster. • Given the City’s desire to create 97 family units, integrate these units with non-family units via building clustering and shared courtyards. • On a steeply terraced site, take up grade with building clusters and retaining wall. Generate usable outdoor spaces.

 

 

Related Projects

Wuhan Liantou Center

Wuhan Liantou Center is a high-end residential development along the edge of the Yangtze River. Phase One of the project focuses on the display area, which houses the sales office and introduces potential residents to a sequenced, experiential tour of this forthcoming residential retreat.

The landscape design harmoniously integrates with the building’s ...

Next C

Next C Water City is a new, fully self-contained sustainable city planned for 500,000 residents. Water was central to the Next C planning concept, supplied by two adjacent rivers and monsoon rains. The city is a system of wetlands, rivers, lakes, and canals, cleansing the water from up-river communities and managing floods during the monsoon season. Working wi...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. SWA scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Quail Hill

This mixed-use planned community of over 6,000 people features over 2,000 dwellings in a broad mix of single family detached dwellings, and over 500 multifamily dwellings, complemented by a retail center and 800,000 square feet of flexible development. . Prominent natural landforms such as the Southern Ridge and the three knolls have been preserved and incorpo...

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

Ambleside Mixed-Use Development

Landscape improvements for this new mixed-use development integrate and enhance the streetscape improvement measures the city of West Vancouver is currently implementing, providing a vibrant and pedestrian friendly landscape along the entire perimeter of the site. The landscape design for the 1300 Block, Marine Drive South at Ambleside Village Centre contribut...

Vi Living (Formerly Classic Residence By Hyatt)

The Classic Residence by Hyatt in Palo Alto provides seniors with independent and assisted living facilities. The roughly 19-acre site is adjacent to the San Francisquito Creek, a shopping mall, and two in-progress SWA projects- Ronald McDonald House and Stanford West Apartments. Hyatt has been working closely with SWA as well as the City of Palo Alto and Stan...

La Plaza Cultura Village

Located within El Pueblo, the birthplace of Los Angeles, La Plaza Cultura Village is a mixed-use, transit-oriented development totaling 425,000 square feet of retail, apartments (20 percent of which are low income units), cultural facilities, and public open space. Two large, surface parking lots have been transformed into a vibrant community that builds upon ...