Layered Residential Refuge in Midtown 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationManhattan, New York, United States
ClientGotham Organization
Size0.68 acres

Gotham West is a residential development west of Times Square that nearly encompasses a full city block. The space between two mid-rise buildings and a market-rate tower forms a signature courtyard accessed from the tower’s lobby. A sculptural Japanese maple, floating within a reflecting pool, serves as a focal feature. Other courtyard elements include illuminated resin benches, a bamboo grove, seating nooks under ribbed trellises, a social terrace and a berm planted with pines and cherry trees. The courtyard is softened by plant materials and organized by a series of striated gardens. The lines of these gardens respond to the club room geometry, which implies the courtyard as an extension of the club room. Above the club room roof is a private lounge deck that is surrounded by bamboo and flowering shrubs where club members can look over the courtyard. A “sky terrace” on the tower’s 31st floor extends the view from a lounge toward the skyline. A stone path extends from the lounge out into the terrace as a central spine from which various spaces can be accessed, such as an entertainment deck and bar, lawn panel, and lounge sun terrace. An iconic white illuminated resin wall helps divide the terrace uses and provides a sense of privacy between the two main lounging spaces. A water wall and misting station on axis with the central spine terminate the central terrace walk.

Related Projects

SunCity Takatsuki

Located in a bedroom community midway between Osaka and Kyoto, this facility has both Assisted Living and Skilled Nursing levels of care. The landscape design, complementing the modernist architecture, is organic and fluid with meandering paths traversing various gardens on the south side of the building connecting feature terraces located at each end of the b...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Sonoma Residence

Creating a retreat for a family with small children, the project re-envisions a site with an existing home and barn and capitalizes on a view to a pond through mature oaks, with the challenge of transitioning from a central lawn into the surrounding natural landscape. Three new structures—a garage, a main house with two structures connected by an overhead roof...

SunCity Yokohama

SunCity Yokohama is a continuum of care retirement community operated by Health Care Japan Co., Ltd., a leader in Japan’s fast growing senior housing communities. With Perkins Eastman Architects PC, SWA completed the master planning phase of the project and is providing schematic design. The plan consists of two single building “villages” connected...