Riparian Corridors and Street Grids 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationPalo Alto, California United States
ClientStanford Management Company
Size630 Units

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the traditions of existing older neighborhoods in Palo Alto and Menlo Park. Built in the Sand Hill corridor, the housing is oriented to employees of Stanford, the medical center and the Research Park.

Related Projects

CREATE Campus, National University of Singapore

CREATE, the Campus for Research Excellence and Technological Enterprise, is an international research campus and innovation hub at the National University of Singapore. Home to a vibrant scientific community, CREATE hosts the National Research Foundation, interdisciplinary research centers from top universities, and corporate laboratories such as the Singapore...

The Sovereign at Regent Square

The Sovereign at Regent Square is a multi-family apartment building located within the first phase of the mixed-use Regent Square development along Buffalo Bayou in Houston, Texas. The project features an amenity deck with pool, offering framed views to Houston’s skyline and a panoramic view of the city. Outdoor living spaces surround a formal pool shaded by a...

Revisiting SunCity Kashiwa

Elderly residents at SunCity Kashiwa are no longer at a loss for dinner conversation: an underutilized terrace outside their extensive ground-level common spaces now features a dramatic pond and mountain-inspired rock formation with multiple cascading waterfalls. Everyone wants a window seat. The striking water feature crowns a new four-season view garden desi...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. SWA scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. SWA scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Tarrant County College

To meet the growing needs of the downtown and North Main communities in Fort Worth, Texas, SWA provided the master plan and landscape design for a new college campus to add to the Tarrant County College District. Designed to be constructed in a series of phases, the project aims to provide a stimulating and rewarding environment for students and the local comm...

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

SunCity Tower Kobe

Kobe has a unique geographical context in Japan, with breathtaking views both inland to Mt. Rokko and to the broad expanse of Osaka Bay to the south. The landscape design of SunCity Tower Kobe, a landmark senior community in this newly developed city district, celebrates this environment. The tower is tucked into the northwest corner of the site, setting it aw...