CSULB Liberal Arts Courtyards

CSULB Liberal Arts Courtyards

Enhanced Connectivity Signals Newly Unified Campus Design 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationLong Beach, California, United States
ClientCalifornia State University, Long Beach / Steinberg Architects
Size2 acres

The programming and design of the Liberal Art Courtyards were the result of the successful landscape master plan for 322 acres, completed by SWA in 2012 and enhancing the existing campus aesthetic and experience while improving functional relationships for its students, faculty, and community. Considerations included a wealth of open spaces largely devoted to parking, plus existing buildings and infrastructures and the complex systems that operate within the physical environment, such as ecological systems, social interactions, and circulation patterns. The CSULB Courtyards exemplify the modern educational experience by providing inter-connectivity at all levels. Providing outdoor Wi-Fi capabilities and electric outlets plus electronic key card access to enhance safety, the Liberal Arts Campus is now a technology-driven space. The three courtyards share plant and material palettes, while also being flexible enough to adapt to distinct programs. Populated by movable furniture, custom-designed seating, and bike racks, the courtyards may easily become outdoor classrooms and study areas.

Related Projects

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...

Northwest Vista College

Northwest Vista College is situated in the oak covered hills west of San Antonio, with beautiful views toward the city and surrounding valley. Previously the design team completed an extensive master plan that accommodated for the expansion of the college facilities to three times its current size. The design seeks to sensitively integrate the nearly 400,000 s...

University of Chicago Booth School of Business

This project regenerates a spectacular, historic cliff-side waterfront site by activating it with new purpose. Working carefully to interweave layers of preservation and natural beauty, the building and landscape work together to leave a light footprint. Today, a distinctive global campus honors the history of its earlier occupation while providing inspiration...

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100 year old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corridor...

Northwest Vista College

Northwest Vista College is situated in the oak covered hills west of San Antonio, with beautiful views toward the city and surrounding valley. Previously the design team completed an extensive master plan that accommodated for the expansion of the college facilities to three times its current size. The design seeks to sensitively integrate the nearly 400,000 s...

The Iris and B. Gerald Cantor Center for the Visual Arts

The original Stanford campus museum was damaged in an earthquake in 1989. With help from major namesake donors to the museum, significant site improvements, expansion and seismic renovation improvements were accomplished. SWA provided master plan updates and full landscape architectural services including pedestrian pathways; two major terraces for displaying ...

Shanghai International Dance Center

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station...

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

2020-04-30T21:59:47+00:00