Vibrant New Neighborhood Energizes a Suburban Campus 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationRochester, New York, United States
ClientARC/Architectural Resources Cambridge, Inc.
Size30 acres

Global Village, a pedestrian-only infill neighborhood adjacent to Rochester Institute of Technology’s academic core, and its mixed-use centerpiece, Global Plaza, create a social heart for 17,200 students and 3,600 faculty and staff. The landscape architects and architects collaborated on an urban design that establishes multiple “crossroads” to foster walking between classes and previously isolated campus buildings and parking. Also integrated are earlier “floating” buildings, including a one-story campus café/cafeteria, a cluster of Greek houses, and the new glass Innovation Center. Multiple portals and entrances, two grand stairs—popular for people watching—and an outdoor space network on two levels enmesh the neighborhood into the campus’ hilliest area and make walking there enjoyable. In all, Global Village provides housing for over 400 students in the initial phase and is planned for 800-1200 additional students, tripling the number that can live amidst a sophisticated, active zone. Global Plaza provides a mosaic of dining, studying, and socializing spaces, including a permeable café region and restaurant terrace with seating for over 300, a central outdoor lounge with resort-style deep seating, fire pit and trellis-framed performance area, and a south-facing, conical lawn “beach.” An internally-lit, faceted, patterned glass fountain located at the intersection of the plaza’s pedestrian flows serves as a meeting place year round.

The plaza remains in use during Rochester’s cool weather thanks to user-operated timed gas heaters in the café seating zone, umbrellas for hot or drizzling days, and a fire pit in the central lounge. In the coldest months, the lounge may be cleared, lined, and flooded to transform into a small skating rink. During warmer months, the University programs the plaza with almost daily events including performances, festivals, and other student gatherings. Large canopy tree species, generally absent on campus, will over time reinforce Global Plaza as a landmark for RIT. The project’s compact layout, pedestrian orientation, bicycle facilities, planted roof, distributed rain gardens and provision for summer shade contributed to the project’s LEED Gold rating. Sustainable materials include ungrouted pavers, mostly manufactured within 500 miles, and plantation-grown 2x lumber for the trellises and bike parking canopies. Global Plaza instantly became the campus social hub and Global Village its most popular housing when completed in Fall 2010. “It’s been a great gathering place, the kind of common square you see in great cities” noted Mary-Beth Cooper, RIT’s Senior Vice President for Student Affairs. Dr James Watters, RIT’s Senior Vice President for Finance & Administration, says, “The plaza is a huge success. We had kids sitting out deep into the fall, which, given our weather, is exceptional.”

Related Projects

La Via

Embracing the legacy of Scottsdale and re-imagining its development possibilities, La Via is positioned as a village of the future that looks beyond simple mixed-use functionality. By aggregating innovation-centric businesses, artists-in-residence, and a rich network of open spaces, La Via will engender unique associations and collaborations that will propel N...

325 5th Avenue Plaza

A new residential tower has risen across the street from the Empire State Building. As a zoning incentive, a new public plaza was included to attract and accommodate the area’s tourists as well as its diverse office and residential neighborhood. The space is defined by a clean, contemporary design composition of spaces, elements and custom furniture meant to f...

Kasumigaseki Plaza Renewal

Tokyo’s first high-rise and architectural landmark is located in the heart of downtown, where government and major private business offices are concentrated. Urban growth changed the dynamics of the building’s surroundings and left its public spaces ineffective and barren. The addition of new mixed-use buildings provided the owners with an opportunity to bring...

Westmark School

Westmark is a private, second-through-12th-grade school focused on providing quality education to students with learning differences. The project itself has been divided into five separate phases, which will include site renovations for classrooms, courtyards, playgrounds, etc. The school provides a unique student experience that re-envisions traditional educa...

Jianhua Mixed-Use Center

Located at the Western base of Baiyun Mountain, this mixed-use center captures the landmark peak’s influence on the site. In contrast to a modern architectural facade, the fluid and organic landscape suggests the erosion of the preexisting baserock by the adjacent creek. Stone is the main landscape material, and CNC technology is used to accomplish the organic...

Poly Pazhou Mixed-Use

The iconic architecture and riverside context that characterize Poly Pazhou were inspirations in this SWA/SOM collaboration, which also took adjoining development in the burgeoning region into account. Broad, sweeping landscape, featuring diverse local plant species, embraces both the soaring buildings and the Pearl River corridor, extending its spatial charac...

UC Davis West Village

UC Davis West Village is a new 225-acre development in Davis, California, that responds to a substantial growth in the number of students, faculty and staff living on the University’s campus. The city of Davis is a unique and cherished community, and great care was taken throughout the design and planning process to pay homage to its history and culture. The n...

Monet Avenue 2.0 at Victoria Gardens

A decade after completing Victoria Gardens, the owner was looking to refresh the project to keep it relevant for years to come. SWA redesigned a three-block streetscape and plaza along Monet Avenue, a main retail street there. The focus is on the next generation of users, with a shopping environment that highlights the social landscape and blurs the lines betw...