Staging a World-class Creative Campus and Performance Space 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationShanghai, China
ClientStudios Architecture
Size17 acres

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station and a park at a prominent edge of Shanghai. The project’s scheme integrates historic buildings, and provides an appropriate separation of public and performance spaces from private living and educational spaces as well as a functional and ceremonial arrival and drop-off area. At the large central plaza, a dramatic interactive fountain welcomes visitors and creates a sense of drama for public performances. The feature may be shut off to create outdoor space for larger public gatherings. The plaza provides access to the Center’s four new buildings, each with its own distinctive outdoor courtyard. Courtyards are carved into the landscape, with the new spaces offering a variety of experiences for learning and performance. In this new amenity for the public, curving bands of paving, along with rows of trees, hedges and promenades sweep through the landscape, where seating and water features welcome visitors from the surrounding city.

Related Projects

Luohu Station

Luohu Land Port and Train Station is a border control area and the busiest place in Shenzhen, China. As such, the city was faced with the challenge of moving as many as 600,000 people per day and determined to build a subway. Under the auspices of the Shenzhen Municipal Planning Bureau, a team of consultants from eight different countries worked together on th...

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100 year old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corridor...

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

RIT Global Village and Global Plaza

Global Village, a pedestrian-only infill neighborhood adjacent to Rochester Institute of Technology’s academic core, and its mixed-use centerpiece, Global Plaza, create a social heart for 17,200 students and 3,600 faculty and staff. The landscape architects and architects collaborated on an urban design that establishes multiple “crossroads” ...

Foothill Community College

SWA’s design for Foothill College is an exemplary model of site, building, and landscape harmony. The 100-acre campus bridges two hilltops, with parking and roadways relegated to the surrounding valleys. Buildings and landscape together form a series of courts and terraces connected by a continuous campus greenway. Overhanging wood eaves of the low profile bui...

Century Metropolis

Century Metropolis is a civic development that serves the public interest of the Pudong district, the City of Shanghai, and all of China. More than a commercial complex, the project is an integrated development of public transit, cultural programs, open spaces for people, meeting and social gathering functions, business, hospitality, and shopping uses. Earmark...

University of Chicago Booth School of Business

This project regenerates a spectacular, historic cliff-side waterfront site by activating it with new purpose. Working carefully to interweave layers of preservation and natural beauty, the building and landscape work together to leave a light footprint. Today, a distinctive global campus honors the history of its earlier occupation while providing inspiration...

Federal Reserve Bank of Dallas

This office building’s roof garden celebrates a potent image of the native Texas landscape: the level, grass-covered plains emerging from a wooded riparian area. A design vocabulary of native, drought-tolerant plant materials, especially selected to react to light and air movement, reinforces this design approach. The project serves as a two-acre rooftop garde...