Landscape as a catalyst for student engagement at the University of Houston.
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationHouston, Texas, United States
ClientUniversity of Houston
Size165,000 sf

Located in Southeast Houston, the University of Houston Law Center is home to three top-ten law programs since its establishment in 1947. Like nearly two-thirds of properties across the city, it’s also vulnerable to flooding—most viscerally in the aftermath of Tropical Storm Allison in 2001, Hurricane Ike in 2008, and Hurricane Harvey in 2017, a trend only exacerbated by climate change.

For the new LEED Silver-certified John M. O’Quinn Law Building, SWA collaborated with the school and Shepley Bulfinch to design a flood-resilient landscape that can store up to 400 thousand gallons of stormwater runoff, filtering water through a lush detention basin planted with native species. Crucially, the design also preserves the existing oak canopy—providing shade for students relaxing on the elevated deck, named “The Grove,” between classes, and maintaining the campus’ character.

On a day-to-day level, the new facility also carves out a wide variety of flexible spaces for collaboration, strengthening the sense of community within the school, breaking down the boundaries between the building, landscape, and campus, and better connecting the next generation of legal professionals with their surroundings.

Related Projects

Universidad de Monterrey Campus Master Plan

The project focuses on improving the sustainability of the 247-acre campus, designing a shift from a vehicular orientation to one that encourages pedestrian, bicycle, and transit use. Site design strategies employ indigenous plant materials and natural water retention and filtration for low-maintenance landscaping. Phase 1 includes site design for one of Latin...

The Iris and B. Gerald Cantor Center for the Visual Arts

The original Stanford campus museum was damaged in an earthquake in 1989. With help from major namesake donors to the museum, significant site improvements, expansion and seismic renovation improvements were accomplished. SWA provided master plan updates and full landscape architectural services including pedestrian pathways; two major terraces for displaying ...

Cañada College Kinesiology & Wellness

In collaboration with ELS, SWA designed a new landmark for Canada College, the Kinesiology & Wellness Center.  The project replaced a windowless 1960s-era gym building and outdoor asphalt yard with the glassy new building and infinity pool deck on this hilltop campus with fantastic views.  The project also created a new campus arrival and ceremonial overlo...

Soka University

When Japan-based Soka Gakkai International, one of the world’s largest lay Buddhist organizations, decided to establish a fully accredited liberal arts university in southern Orange County, SWA joined with the architects to create a setting that expresses the goals of the new university. Soka means “to create value” and the ideal of Soka education is to foster...

Shanghai International Dance Center

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station...

SunCity Takatsuki

Located in a bedroom community midway between Osaka and Kyoto, this facility has both Assisted Living and Skilled Nursing levels of care. The landscape design, complementing the modernist architecture, is organic and fluid with meandering paths traversing various gardens on the south side of the building connecting feature terraces located at each end of the b...

UC Davis West Village

UC Davis West Village is a new 225-acre development in Davis, California, that responds to a substantial growth in the number of students, faculty and staff living on the University’s campus. The city of Davis is a unique and cherished community, and great care was taken throughout the design and planning process to pay homage to its history and culture. The n...

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...