Adapting Mid-Century Landscapes as Active, Functional Outdoor Classrooms
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationLong Beach, California, United States
ClientCSU Long Beach
Size40,700 sf

CSU Long Beach is in the process of a series of major renovations as its mid-century buildings fall short in terms of capacity and technology. The Peterson Hall project extends the classroom experience to the outdoors, while also adding much-needed sustainability updates to the landscape. Terraced seating of composite wood invites students to lounge while awaiting the commencement of their class schedule or the arrival of companions. Outdoor “rooms,” enclosed by planting, feature movable tables, chairs, as well as modular benches. The planting palette emphasizes hardy native plants that thrive in both wet and dry conditions, while bioswales support the university’s ongoing commitment to sustainability. Designed to please the eye even when not in full use, the landscape’s seasonal features offer an ever-changing, enriching experience for both faculty and students.

Related Projects

The Iris and B. Gerald Cantor Center for the Visual Arts

The original Stanford campus museum was damaged in an earthquake in 1989. With help from major namesake donors to the museum, significant site improvements, expansion and seismic renovation improvements were accomplished. SWA provided master plan updates and full landscape architectural services including pedestrian pathways; two major terraces for displaying ...

Stanford Hoover Institution Traitel Building

The Hoover Institution at Stanford University is a public policy research organization promoting the principals of individual, economic, and political freedom. CAW and SWA collaborated as a design team to create a building and site that helped promote research collaboration through open site connections and workspace.

SWA focused on a site design that s...

Universidad de Monterrey Campus Master Plan

The project focuses on improving the sustainability of the 247-acre campus, designing a shift from a vehicular orientation to one that encourages pedestrian, bicycle, and transit use. Site design strategies employ indigenous plant materials and natural water retention and filtration for low-maintenance landscaping. Phase 1 includes site design for one of Latin...

Scripps College Residence

The landscape design for the new residence hall builds on the Scripps College campus tradition of landscaped courtyards formed by buildings and circulation corridors. In doing so, the design helps to establish a new east-west axis connecting the main campus to future recreation facilities to the east. The project also improves interrelationships and connection...

CSULB Liberal Arts Courtyards

The programming and design of the Liberal Art Courtyards were the result of the successful landscape master plan for 322 acres, completed by SWA in 2012 and enhancing the existing campus aesthetic and experience while improving functional relationships for its students, faculty, and community. Considerations included a wealth of open spaces largely devoted to ...

Stanford Hoover Institution Traitel Building

The Hoover Institution at Stanford University is a public policy research organization promoting the principals of individual, economic, and political freedom. CAW and SWA collaborated as a design team to create a building and site that helped promote research collaboration through open site connections and workspace.

SWA focused on a site design that s...

University of Chicago Booth School of Business

This project regenerates a spectacular, historic cliff-side waterfront site by activating it with new purpose. Working carefully to interweave layers of preservation and natural beauty, the building and landscape work together to leave a light footprint. Today, a distinctive global campus honors the history of its earlier occupation while providing inspiration...

Stanford University Terman Park

The removal of an existing building adjacent to the center of Stanford’s campus provided a unique opportunity to fashion an interim park space. The project emphasizes reuse and seeks to utilize salvaged materials as well as the existing grading and fountain as key features of the park. As a multifunctional performance and recreational space, the project ...