A prominent think tank aiming to improve the human condition finds a home
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationStanford, California, United States
ClientStanford University
Size2 acres

The Hoover Institution at Stanford University is a public policy research organization promoting the principals of individual, economic, and political freedom. CAW and SWA collaborated as a design team to create a building and site that helped promote research collaboration through open site connections and workspace.

SWA focused on a site design that serves as an extension of the building itself, bringing conversational thinking and teamwork outside the office environment and facilitating a range of special events. The design team also paid particular attention to work within the established design criteria and traditions of the Stanford campus, while at the same time showcasing the Hoover Institution site as a “campus within a campus.” Key issues included incorporating a new event center into the heart of campus, while preserving adjacent conditions and the view to Hoover Tower.

The main courtyard was designed with seating and tables, as well as pervious paving and tree wells to treat stormwater, and can accommodate many event configurations. SWA also incorporated low-water-use plants and efficient irrigation systems that tie into the overall campus landscape program.

Related Projects

CyFair College

The CyFair College Campus is a model for environmentally responsible development and restoration of a sensitive ecosystem. Located on the suburban fringe of northwest Houston, it is surrounded by the Katy Prairie, an endangered ecosystem of coastal prairie grass meadows marked by groves of trees and connected to a system of wetlands, bayous and ponds. SWA, in ...

CREATE Campus, National University of Singapore

CREATE, the Campus for Research Excellence and Technological Enterprise, is an international research campus and innovation hub at the National University of Singapore. Home to a vibrant scientific community, CREATE hosts the National Research Foundation, interdisciplinary research centers from top universities, and corporate laboratories such as the Singapore...

Stanford University Terman Park

The removal of an existing building adjacent to the center of Stanford’s campus provided a unique opportunity to fashion an interim park space. The project emphasizes reuse and seeks to utilize salvaged materials as well as the existing grading and fountain as key features of the park. As a multifunctional performance and recreational space, the project ...

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100 year old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corridor...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. SWA scope of work included evaluation of existing site conditions and...

CREATE Campus, National University of Singapore

CREATE, the Campus for Research Excellence and Technological Enterprise, is an international research campus and innovation hub at the National University of Singapore. Home to a vibrant scientific community, CREATE hosts the National Research Foundation, interdisciplinary research centers from top universities, and corporate laboratories such as the Singapore...

Foothill Community College

SWA’s design for Foothill College is an exemplary model of site, building, and landscape harmony. The 100-acre campus bridges two hilltops, with parking and roadways relegated to the surrounding valleys. Buildings and landscape together form a series of courts and terraces connected by a continuous campus greenway. Overhanging wood eaves of the low profile bui...

Scripps College Residence

The landscape design for the new residence hall builds on the Scripps College campus tradition of landscaped courtyards formed by buildings and circulation corridors. In doing so, the design helps to establish a new east-west axis connecting the main campus to future recreation facilities to the east. The project also improves interrelationships and connection...