Major Campus Expansion 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSan Antonio, Texas, United States
ClientAlamo Architects
Size137 acres

Northwest Vista College is situated in the oak covered hills west of San Antonio, with beautiful views toward the city and surrounding valley. Previously the design team completed an extensive master plan that accommodated for the expansion of the college facilities to three times its current size. The design seeks to sensitively integrate the nearly 400,000 square feet of new buildings and associated roads and parking into the pristine oak covered hills that surround the campus. Careful grading and alignments of proposed infrastructure elements allows for the preservation of existing trees throughout the campus. Additional landscaping applies native plantings with minimal irrigation outside of the primary pedestrian gathering spaces. The heart of the campus incorporates a 2.5 acre lake situated in a natural ravine. The lake serves to visually connect the two sides of the campus while also providing for storm water detention requirements. Bio-filtration and stillen basins help to capture sediments and pollutants before releasing storm water flows into the natural drainage channels that exit the site to the south. The east side of the campus is formed by a series of new buildings terraced up a gentle hillside and arranged around a sloped quadrangle. A new fine arts center will anchor the upper portion of the quad, and serve as the architectural centerpiece of the campus as viewed from the lake below and surrounding community.

Related Projects

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

UC Davis West Village

UC Davis West Village is a new 225-acre development in Davis, California, that responds to a substantial growth in the number of students, faculty and staff living on the University’s campus. The city of Davis is a unique and cherished community, and great care was taken throughout the design and planning process to pay homage to its history and culture. The n...

Cañada College Kinesiology & Wellness

In collaboration with ELS, SWA designed a new landmark for Canada College, the Kinesiology & Wellness Center.  The project replaced a windowless 1960s-era gym building and outdoor asphalt yard with the glassy new  building and infinity pool deck on this hilltop campus with fantastic views.  The project also created a new campus arrival and ceremonial overl...

RIT Global Village and Global Plaza

Global Village, a pedestrian-only infill neighborhood adjacent to Rochester Institute of Technology’s academic core, and its mixed-use centerpiece, Global Plaza, create a social heart for 17,200 students and 3,600 faculty and staff. The landscape architects and architects collaborated on an urban design that establishes multiple “crossroads” ...

Foothill Community College

SWA’s design for Foothill College is an exemplary model of site, building, and landscape harmony. The 100-acre campus bridges two hilltops, with parking and roadways relegated to the surrounding valleys. Buildings and landscape together form a series of courts and terraces connected by a continuous campus greenway. Overhanging wood eaves of the low profile bui...

CSU Long Beach Peterson Hall

CSU Long Beach is in the process of a series of major renovations as its mid-century buildings fall short in terms of capacity and technology. The Peterson Hall project extends the classroom experience to the outdoors, while also adding much-needed sustainability updates to the landscape. Terraced seating of composite wood invites students to lounge while awai...

Scripps College Residence

The landscape design for the new residence hall builds on the Scripps College campus tradition of landscaped courtyards formed by buildings and circulation corridors. In doing so, the design helps to establish a new east-west axis connecting the main campus to future recreation facilities to the east. The project also improves interrelationships and connection...

Universidad de Monterrey Campus Master Plan

The project focuses on improving the sustainability of the 247-acre campus, designing a shift from a vehicular orientation to one that encourages pedestrian, bicycle, and transit use. Site design strategies employ indigenous plant materials and natural water retention and filtration for low-maintenance landscaping. Phase 1 includes site design for one of Latin...