Model Waterfront Reclamation 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationPortland, Oregon, United States
ClientCity of Portland
Size24 acres

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes without compromising habitats. These spaces range from dramatic, cantilevered pier overlooks, boat launches, and active civic plazas to quiet, sloping lawns, meadows, and terraces, and are connected to the city’s riverwalk, bikeway, tramway and light rail systems. While South Waterfront Park is unique to Portland’s cultural and historical heritage, it is a model for new urban waterfront parks across the country that must now meet a combination of environmental, cultural, and growth goals on common ground.

Related Projects

Katy Trail

Katy Trail represents a remarkable resource for the residents of the Dallas Fort Worth region. This project enlivens and makes accessible right-of-way established by the storied, but later abandoned, Missouri-Kansas-Texas (better known as the “Katy”) line, and serves as a unifying element for the surrounding neighborhoods. Katy Trail provides appro...

Santana Row

SWA provided full landscape architectural services for the development of a neo-traditional town center near downtown San Jose. The client’s vision called for a variety of design styles to create a town center with an impression of growth over time. This theme is expressed in building elevations as well as landscape design. The restaurants and boutique r...

Wuhan Liantou Center

Wuhan Liantou Center is a high-end residential development along the edge of the Yangtze River. Phase One of the project focuses on the display area, which houses the sales office and introduces potential residents to a sequenced, experiential tour of this forthcoming residential retreat.

The landscape design harmoniously integrates with the building’s ...

San Diego Embarcadero

The redevelopment plan for the waterfront and port facilities adjacent to downtown San Diego included translating community and economic requirements into a specific planning program. Emphasis was placed on urban design, circulation and parking, landscaping, environmental planning, and engineering considerations with a set of comprehensive implementation guide...

Senayan Square Apartment Towers

An upscale complex of four apartment buildings in downtown Jakarta catering to visiting executives and their families required landscape design services to ground two recently constructed towers. Providing inspiration for enriching this flat, undifferentiated site were the country’s ubiquitous, terraced rice paddies, located just beyond the city’s border. The ...

SunCity Tachikawa Showa Kinen Koen

SunCity Showa Kinen Koen takes its name from the beloved Koen National Park that borders the development to the east and south. Built to commemorate the 50th anniversary of Emperor Showa’s reign, the park offers an ideal setting for Half Century More’s flagship continuum-of-care retirement community, with 518 independent living units and 82 nursing...

Virtual Circle

One of the most dangerous intersections at the gateway into downtown Washington DC was targeted for significant improvement. Prompted by the demolition of a Wendy’s restaurant and new road alignments to ease traffic congestion, SWA/Balsley was hired to create a memorable new gateway experience and usable, inviting parks in the newly acquired public land. The t...

Guiyang Hot Springs

Guiyang Hot Springs, located in Guiyang City, China, brings together the rhythm of the Nanming River, and surrounding trails and trees to create a new urban ‘living room’ in the interstitial space created by new development and roadway infrastructure. Nestled into a mountainous site, the master planning addressed elevation changes of up to 100 meters and the e...