Changsha Baxizhou Island

Changsha Baxizhou Island

Resilient Landscape Goes with the Flow 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationChangsha, Hunan Province, China
ClientChangsha Pilot Land Development and Construction Co. Ltd.
Size63.3 hectares

Over many decades, public agencies in China have sought to solve growing flooding issues in a defensive way: fortifying and hardening river edges, raising levee heights, and ultimately separating the people from historical connections to the water. With an understanding of river flow processes and volumes and of wetland and native forest ecology, this separation can be assuaged, reconnecting communities to their waterfronts while responding to periodic flooding.

Located on the Xiang River in China’s Hunan Province, the 63.3-hectare Baxizhou Island is a private refuge covered with poplar trees and structures no longer in use. The conceptual design plan created a network of berm-buttressed paths, with terraced edges that create multi-level wetland system around the island: islands to the south, and small peninsulas, linked by a meandering boardwalk network. These peninsulas’ grass-lined channels lie beneath shallow water the majority of the year; however, during the flood season, the entire system is completely submerged.

At the island’s highest grades, private villas and a tennis facility are proposed. These are designed to be self-sustaining and integrated within the landscape, hidden within a forest wall. The island itself provides various opportunities for visitors to enjoy its natural beauty and newly thriving ecology.

Related Projects

Sands Bethworks

One of the most prominent examples of redirecting the environmental legacy of a post-industrial landscape can be traced to the south banks of the Lehigh Canal, in the city of Bethlehem, Pennsylvania. Comprising 1,800 acres (20 of which belong to this project) and 20 percent of Bethlehem’s total land mass is the former headquarters of Bethlehem Steel Corporatio...

Gubei Gold Street

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fou...

Cross Creek Ranch

The Cross Creek Ranch acreage was worn-down pasture land when Trendmaker Homes bought the ranch, located about 30 miles west of Houston. The curves of the land’s natural creek had been straightened, the grass was pounded by cattle and the property was barren, without trees. Sediment filled the creek, which no longer supported wildlife. SWA devised a plan to re...

Larkspur Courts

SWA was hired to help reclaim an abandoned quarry into an attractive residential village. The program called for 256du on 12.5 net acres, a density of 2.5 du/acre. The City of Larkspur required that 97 of the total units be family units. They defined family units as residences with two or more bedrooms and located not more than one level above grade. The City ...

Sands Bethworks

One of the most prominent examples of redirecting the environmental legacy of a post-industrial landscape can be traced to the south banks of the Lehigh Canal, in the city of Bethlehem, Pennsylvania. Comprising 1,800 acres (20 of which belong to this project) and 20 percent of Bethlehem’s total land mass is the former headquarters of Bethlehem Steel Corporatio...

Gubei Gold Street

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fou...

Cross Creek Ranch

The Cross Creek Ranch acreage was worn-down pasture land when Trendmaker Homes bought the ranch, located about 30 miles west of Houston. The curves of the land’s natural creek had been straightened, the grass was pounded by cattle and the property was barren, without trees. Sediment filled the creek, which no longer supported wildlife. SWA devised a plan to re...

Larkspur Courts

SWA was hired to help reclaim an abandoned quarry into an attractive residential village. The program called for 256du on 12.5 net acres, a density of 2.5 du/acre. The City of Larkspur required that 97 of the total units be family units. They defined family units as residences with two or more bedrooms and located not more than one level above grade. The City ...

2019-03-26T21:49:07+00:00