Reconnecting Water and the City for a New Urban Model in China 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationShenzhen, Guangdong, China
ClientOCT Urban Entertainment Investment Company of Shenzhen
Size1.25 square kilometers

Located in Shenzhen, OCT Bay has a combined site area of approximately 1.25 square kilometers including equal parts new urban center and nature preserve. SWA provided both master planning and landscape architectural services for the entire site. As a new urban cultural and entertainment destination, OCT Bay provides urban amenities, entertainment components, public plazas, park space, resort destinations, and ecological preserves. The 685,000-square- meter wetland and nature preserve provides habitat for dozens of species, and is considered China’s only inner-city coast mangrove wetland. SWA’s design provides exterior spaces that are organized as a spatial hierarchy of intimate spaces, medium size courtyards and large public plazas to accommodate both daily and special events. The site design serves to enhance and compliment architectural themes through material, scale, lighting and water features.

Related Projects

Tian’An Cyber Park

Established in 1990, Tian’An Cyber Park is the biggest industrial real estate investment company in China, providing flexible and affordable office space that allows hundreds of entrepreneurs to grow and thrive. The strategically placed park in Longgang is a multi-functional development with retail and office space, an I-MAX cinema, and headquarters for multip...

La Plaza Cultura Village

Located within El Pueblo, the birthplace of Los Angeles, La Plaza Cultura Village is a mixed-use, transit-oriented development totaling 425,000 square feet of retail, apartments (20 percent of which are low income units), cultural facilities, and public open space. Two large, surface parking lots have been transformed into a vibrant community that builds upon ...

Rio 2016 Olympic Park Competition

SWA was awarded 2nd place in the 2016 Olympic Park Competition in Rio de Janeiro for their master plan and landscape architecture proposal. The Olympics will be located on a 118-hectare site in the neighborhood of Barra da Tijuca. The underlying concept of ‘Embrace’ weaves through the design in a grand planning gesture, which both defines the Olympic Games and...

Dubai Creek Harbor

Dubai Creek Harbor is a progressive and innovative new neighborhood that aims to respond to environmental concerns with professional, best-practice measures that will ensure an environment that is healthy, accessible, and environmentally responsible.

The storied history, culture, and nature of Dubai Creek serves as the inspiration for the design of Duba...

Jin Hai Wan Riverfront Park

Located along Chongqing’s Jialing River, this new linear public park offered unique challenges: a 30-meter annual river fluctuation, steep topography, and low-impact maintenance of a continuous riparian corridor. Adjacent new urban development, with attendant needs for green space, called for a flexible and resilient approach to the park’s landscape and infras...

Beijing Finance Street

Awarded after an international competition, the Beijing Finance Center Master Plan creates an international destination in West Beijing. The project, which includes a mix of uses—housing, retail, hotel office and cultural facilities—is focused in terms of the landscape design on a central park known as “The Heart” of western Beijing. SWA’s wo...

Xinyang Suo River

SWA recently completed a master plan for a 36 km length of the Xingyang Suo River located in Xinyang, China. Located on a site at the confluence of an elaborate network of waterways, the River has served as a transportation system for the movement of goods, services and people between Xingyang, Beijing and the coastal cities to the Southeast. This has transfor...

Aquatic Park & Pier Vision Study

The Aquatic Park and Pier Vision Study is a community-led effort examining new possibilities along San Francisco’s northern waterfront. Prompted by the need to replace the disintegrating Aquatic Park Pier — a historic, curvilinear structure that shelters shoreside water for swimmers and boaters — the Vision Study looks beyond the immediate boundaries of the Ma...