Gubei Gold Street

Gubei Gold Street

Communal Refuge in a Dense Urban Setting 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationShanghai, China
ClientShanghai Gubei (Group) Company Ltd.
Size4.6 hectares

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fountains, cafés, dining and retail terraces, an amphitheater, and a monumental raised, tree-lined terrace.

Centrally located in the densely populated Gubei district, the pedestrian mall offers the public a unique open space and a sanctuary from the hectic city. Gubei Boulevard, a major commercial spine, runs along the site’s western edge. A majestic plaza, featuring large fountains, opens up to grab the street there and forms a buffer between the pedestrian promenade and the busy thoroughfare; the eastern opening is more subdued, befitting that end’s residential street.

The landscape design merges modern elements with some classical French motifs. Tall gingko trees line the retail promenade, creating a visual transition from the surrounding tunnel-like towers to the mall’s intimate gardens. Contrasting with the city’s hard-edged environment are evergreen camphor trees that ensure a welcoming canopy year-round, while deciduous cherry trees provide seasonal interest. Seeking to engage all the senses, the landscape architects also included fragrant plants in their design, such as sweet olive trees with their tiny yellow flowers that exude the scent of ripe peaches and apricots.

The Gubei District houses a growing community of expatriates and their families. The social ecology of this progressive neighborhood was also a major influence on the design. With little indoor-outdoor differentiation, retail, gallery, and restaurant activity flows seamlessly out onto the spacious 30-foot-wide promenade. Graphic paving and custom site furniture contribute to this fluid connection from building to open space.

The notion of the outdoor living room is carried throughout the pedestrian mall. Separated from the retail promenade by a few steps, the central plaza’s abundant benches and shade provides residents with a place to interact as a community. Parents sit and watch their children roller skate while older residents practice tai chi in the smaller garden parks.

With inspired design details—like pavers that fit together like Chinese temple roof tiles and architectural follies sitting like glass jewels in the middle of each block—the landscape architects created a space that is both functional and beautiful. The overall effect is a comfortable human space amid grandiose high-rise towers.

Related Projects

Dongguan Delta City

The Dongguan District is located at Binhai Bay in China’s Pearl River Delta, strategically situated between Shenzhen’s airport and the city of Guangzhou. An international competition asked for ways to capitalize on the heavy flow of traffic between them while also addressing extreme environmental risks: the World Bank ranks the Pearl River Delta at the top of ...

United Daily News Plaza

United Daily News Plaza is located on one of the busiest streets of Taipei – Chong Shao East Road. It is a 6,000-square-meter mixed-use project with two building sites. Site A consists of a mixed-use building with a bank and cafe on the first floor, and service apartments on all the floors above. Site B is a residential building. The main design concept ...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high-density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where state-of-th...

Guiyang Hot Springs

Guiyang Hot Springs, located in Guiyang City, China, brings together the rhythm of the Nanming River, and surrounding trails and trees to create a new urban ‘living room’ in the interstitial space created by new development and roadway infrastructure. Nestled into a mountainous site, the master planning addressed elevation changes of up to 100 meters and the e...

Palisades Park

Santa Monica’s famous pier area draws visitors who often disregard pavement boundaries and compact the landscape soil. Palisades Park, adjacent to the iconic pier, is a particularly active site for cyclists and tourists that has long been in need of a planting strategy to discourage pedestrian overflow into the landscape. SWA’s defensive planting strategy tack...

Griggs Park Redevelopment

Griggs Park, a historically important open space located in Uptown Dallas, had not kept pace with the ever-evolving culture and artistic neighborhood surrounding it. The new design reflects the changes in urban uses for the now-vibrant neighborhood. Established in the 1940s, the park is the first dedicated to an African American in Dallas. It transitioned with...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Long Beach Shoreline

SWA prepared a land use and urban design plan for six miles of waterfront adjacent to downtown Long Beach. Through a series of meetings with local community stakeholders, we were able to determine the different needs of each district in the plan: of critical importance was the need to preserve valuable open space inland, and to maintain an ecological corridor ...

2019-09-05T22:23:59+00:00