Reimagining the retail experience as a social and communal gathering space
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationStanton, California United States
ClientFrontier Real Estate Investments
Size20,700 sf

As larger big-box companies continue to close their brick-and-mortar stores, each leaves behind a sizable void within the communities these centers once served. Rodeo 39, seeks to break the models of traditional retail that are founded on convenience and visibility and shift the focus to community aspirations and user experience.

The 31,000-square-foot food hall is flanked by two SWA-designed community plazas. A strong emphasis on materiality, sense of enclosure, and moments of threshold help to integrate the interior and exterior environments. Each of the plazas is enclosed by a hedge that is envisioned to serve as a point of transition from the surrounding traditional retail spaces into the community focused gathering spaces. A series of sculptural, terraced seat walls, large communal tables, fire pits, and game lawns, alongside murals and art installations, seek to encourage social vibrancy, a community of inclusivity, and further serve the adjacent restaurants, brewery, and boutique tenants.

Related Projects

Monet Avenue 2.0 at Victoria Gardens

A decade after completing Victoria Gardens, the owner was looking to refresh the project to keep it relevant for years to come. SWA redesigned a three-block streetscape and plaza along Monet Avenue, a main retail street there. The focus is on the next generation of users, with a shopping environment that highlights the social landscape and blurs the lines betw...

Avenida Houston

SWA and the architect’s narrative of nature and industry united underscores the design of the new 140,000-square-foot (3-1/2 acre) Avenida Houston plaza, adjacent to the freshly renovated George R. Brown Convention Center in downtown Houston. Key to the theme of nature as it plays out in this new events space is the famous central flyway that offers hundreds o...

RIT Global Village and Global Plaza

Global Village, a pedestrian-only infill neighborhood adjacent to Rochester Institute of Technology’s academic core, and its mixed-use centerpiece, Global Plaza, create a social heart for 17,200 students and 3,600 faculty and staff. The landscape architects and architects collaborated on an urban design that establishes multiple “crossroads” ...

Jianhua Mixed-Use Center

Located at the Western base of Baiyun Mountain, this mixed-use center captures the landmark peak’s influence on the site. In contrast to a modern architectural facade, the fluid and organic landscape suggests the erosion of the preexisting baserock by the adjacent creek. Stone is the main landscape material, and CNC technology is used to accomplish the organic...

Brentwood Town Centre

Following SWA’s development of a 2013 master plan for a new town center adjacent to the existing Brentwood Shopping Mall, the firm was enlisted to design the project’s public realm and expand its role as an integrated, sustainable, urban community. With key connectivity to main vehicular arteries and a high-speed train line, the new development functions as a ...

City Creek Center

In the heart of Salt Lake City, City Creek Center is the retail centerpiece of one of the nation’s largest mixed-use downtown redevelopment projects. This unique fashion and dining destination includes a new two-story retail center and over 500 residential rental units over four levels of underground parking, all within a downtown setting that features s...

Poly Pazhou Mixed-Use

The iconic architecture and riverside context that characterize Poly Pazhou were inspirations in this SWA/SOM collaboration, which also took adjoining development in the burgeoning region into account. Broad, sweeping landscape, featuring diverse local plant species, embraces both the soaring buildings and the Pearl River corridor, extending its spatial charac...

Jianhua Mixed-Use Center

Located at the Western base of Baiyun Mountain, this mixed-use center captures the landmark peak’s influence on the site. In contrast to a modern architectural facade, the fluid and organic landscape suggests the erosion of the preexisting baserock by the adjacent creek. Stone is the main landscape material, and CNC technology is used to accomplish the organic...