Former industrial plant reimagined as dynamic research campus.
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationBeijing, China
ClientBeijing Xingfa Technology Co. Ltd.
Size24.43 ha

Located next to a public rural quarry park, Xingfa Cement Plant is set to be transformed into a national advance science research facility, contributing to the establishment of Huairou Science City. The team of landscape architects and architects worked in close collaboration to preserve valuable cement factory buildings, production structures, existing trees, and dramatic site landforms, and studied local precipitation patterns to absorb drainage and protect the site from heavy summer storms. Proposed programs and buildings were considered under local cultural protection restrictions due to their adjacency to the Great Wall across the valley.

Science and research development history resonates throughout the site, unifying this dynamic research campus with cement production and transportation logic represented by the existing railway system and proposed landscape path. Various factory elements were reused at various scales as signage, furniture, walls, paving, and other decorations. A variety of landscape moments and atmospheres are proposed based on their specific contexts, carefully blended with the architectural color system and negotiated within complex hillside conditions.

Related Projects

Tencent Dachanwan Netizen Campus

Tencent Dachanwan, in the Qianhai Bay area, will be a model of science and technology that leads the future. Our vision is to provide common ground for nurturing creativity, innovation, and performance by connecting people in non-work environments. Our approach combines indoor and outdoor experience into a stimulating and complementary whole.

Tencent is...

Weyerhaeuser Corporate Headquarters

Founding SWA partner Peter Walker collaborated with architects SOM on site analysis, planning, and landscape development for this hugely influential corporate headquarters, which remains notable for its unique integration of landscape, architecture, and environmental stewardship. The 425-acre site was chosen by the design team with George Weyerhaeuser for its ...

Viacom Columbia Square

Located on Hollywood’s famed Sunset Boulevard, the new Columbia Square development’s main tenant is Viacom. The company moved its offices for major channels such as Comedy Central and MTV from Santa Monica to the new Hollywood location in 2018. SWA was brought on to work with Rottet Studio in developing design concepts for all outdoor areas associated with the...

Grand Central Creative Campus

SWA provided landscape design services for the redevelopment of existing corporate offices at the Grand Central Creative Campus, a center for innovation and creativity on 10.5 acres of mixed office, amenity, parking, and outdoor space. The design is organized around a strong central pedestrian spine that frames the Verdugo mountains to the east; connects peopl...

San Antonio Station

San Antonio Station is a landscape and architectural retrofit project that transforms an introverted site into an open, connected, and flexible campus landscape. Originally Mayfield Mall, California’s first enclosed shopping mall, the reinvigorated site is named after its proximity to a Caltrain station. The property boasts 500,000 sf of ready-built offi...

Viacom Columbia Square

Located on Hollywood’s famed Sunset Boulevard, the new Columbia Square development’s main tenant is Viacom. The company moved its offices for major channels such as Comedy Central and MTV from Santa Monica to the new Hollywood location in 2018. SWA was brought on to work with Rottet Studio in developing design concepts for all outdoor areas associated with the...

Walmart Home Office Landscape Master Plan

What if the vast and varied landscapes of Northwest Arkansas surrounded and thrived all around the future Walmart Home Office Campus, reversing the typical expectations of a corporate headquarters campus? Walmart as a corporation has always celebrated its hometown heritage, and so their mandate for the 350-acre campus follows that same instinct: to preserve na...

Giant Interactive Headquarters

SWA collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The ...