California Campus exemplifies life/work balance in outdoor amenities
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSan Jose, California USA
ClientPayPal
Size50 acres (master plan); 2 acres (campus core)

The workplace of the new millennium is a far cry from the indoor-only, parking-centric “concrete jungle” of the past. After its 2014 separation from eBay, PayPal engaged SWA in a three-part, campus-wide improvement project that exemplifies corporate campus trends by shifting the focus to outdoor amenities, flexibility, and life/work balance for its more than 4,000 employees. Previously sparse outdoor seating and ornamental planting has been expanded and upgraded: a new amphitheater accommodates up to 250, with additional standing room, all with a view of the new stage and outdoor screen for presentations, events, and movie screenings. In addition to an airy new indoor/outdoor cafeteria, a large deck complements a new coffee shop (known as “the oasis”) that converts to a beer garden after hours – a flexible choice for informal meetings and social gatherings, and a much-needed amenity on a campus where conference space is in high demand.

The campus’ new bocce court, together with pool and ping pong tables, is constantly in use. Shade structures in the amphitheater, together with umbrellas and mature Chinese Elm trees added to complement existing California Redwoods, offer respite from the California sun; plantings have been updated with water conservation in mind, placing greater emphasis on native species. The landscape now reflects the 24/7, lifestyle-inclusive environment of the PayPal ethos as well as the Northern California region, enlivening the campus and alleviating indoor congestion.

Related Projects

Samsung Headquarters

The new headquarters for Samsung in San Jose is a bold vision for a campus and a workplace that put interaction and synergy at the center – building a culture and brand that is powered by the best ideas and talent. The building is carefully crafted to encourage communication and interaction, leading to a synergistic working environment that will help fur...

Giant Interactive Headquarters

SWA collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The ...

Lite-On Headquarters

This major Taiwanese electronics company chose the “Electronics Center” of Taipei overlooking the Gee Long River for their new headquarters. The overall concept is of a 25-story slender tower rising above a sloped landscape podium that covers much of the site. Below-grade parking slopes toward the river on one side, with the urban center on the oth...

Weyerhaeuser Corporate Headquarters

Founding SWA partner Peter Walker collaborated with architects SOM on site analysis, planning, and landscape development for this hugely influential corporate headquarters, which remains notable for its unique integration of landscape, architecture, and environmental stewardship. The 425-acre site was chosen by the design team with George Weyerhaeuser for its ...

Google Headquarters

As a winner of the ASLA’s Centennial Medallion, this project is recognized as one of the most significant landscapes of the last century. The former SGI campus, acquired by Google in 2004, and the adjacent Charleston Park, comprise a 26-acre brownfield site.The design creates a strong identity for the campus and provides a much-needed civic space, blurring dis...

Westlake Corporate Campus

Westlake Corporate Campus is a new 107-acre corporate training facility and retreat center for Deloitte LLP. Formerly, Deloitte had conducted new employee training, team building and continuing education workshops at various hotel sites across the United States. The project encompasses indoor/outdoor classroom facilities, recreation and many other retreat type...

Lite-On Headquarters

This major Taiwanese electronics company chose the “Electronics Center” of Taipei overlooking the Gee Long River for their new headquarters. The overall concept is of a 25-story slender tower rising above a sloped landscape podium that covers much of the site. Below-grade parking slopes toward the river on one side, with the urban center on the oth...

Hewlett Packard Roseville

This restudy of the master plan for the 200-hectare Hewlett Packard site at Roseville, undertaken with architects Holland, East & Duvivier, led to a new master plan for the 23,000-square-meter service, repair, and distribution facility on the site as well as full landscape architectural services for the upgrading of the surrounding landscape. The plan deta...