Complementing China’s Tallest Building with Lush Greenery
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationShanghai, China
ClientGensler
Size12,921 m2

China’s tallest building, Shanghai Tower, is located in the Lujiazui Financial Center Zone near the Shanghai World Financial Center and Jin-Mao tower. SWA’s landscape design establishes a “Tower Park” to complement the building’s iconic form and function, connect the mixed-use project with its urban neighborhood, and provide a variety of beautiful settings for public gatherings and celebrations.  The project’s LEED-Gold certification required 33 percent green cover – a unique challenge given the size of the building and its hardscape. 90 percent of the landscape is on-structure. SWA designed an informal greenbelt and a park connecting to an adjoining property. Features include an event-center roof garden, a sunken garden that with a bamboo island within a water pool, and dramatic sky gardens for each atrium that repeat plantings in a vertical pattern to draw the eye skyward and accentuate the tower’s unique open-ended spiral form.

Related Projects

Lite-On Headquarters

This major Taiwanese electronics company chose the “Electronics Center” of Taipei overlooking the Gee Long River for their new headquarters. The overall concept is of a 25-story slender tower rising above a sloped landscape podium that covers much of the site. Below-grade parking slopes toward the river on one side, with the urban center on the oth...

Poly International Plaza

Poly International Plaza is an innovative office, retail, and exhibition center development located in the Guangzhou trade district. Sited along the Pearl River and adjacent to historic Pazhou Temple Park, the project presents a precedent toward integrating development with its site and context, embracing the place of garden and sustainability in the society’s...

Google Headquarters

As a winner of the ASLA’s Centennial Medallion, this project is recognized as one of the most significant landscapes of the last century. The former SGI campus, acquired by Google in 2004, and the adjacent Charleston Park, comprise a 26-acre brownfield site.The design creates a strong identity for the campus and provides a much-needed civic space, blurring dis...

DNP Office Towers

SWA provided landscape architectural services for a new office tower including the arrival plaza, west and north gardens and upper on-structure view terraces at the 8th and 9th floors. The goal of the design was to broaden and strengthen a designated green spine through an urban redevelopment zone and to create a landscape-dominated environment in a dense urba...

Hewlett Packard Roseville

This restudy of the master plan for the 200-hectare Hewlett Packard site at Roseville, undertaken with architects Holland, East & Duvivier, led to a new master plan for the 23,000-square-meter service, repair, and distribution facility on the site as well as full landscape architectural services for the upgrading of the surrounding landscape. The plan deta...

DNP Office Towers

SWA provided landscape architectural services for a new office tower including the arrival plaza, west and north gardens and upper on-structure view terraces at the 8th and 9th floors. The goal of the design was to broaden and strengthen a designated green spine through an urban redevelopment zone and to create a landscape-dominated environment in a dense urba...

Ichigaya Forest

“Ichigaya Forest” is the privately owned, publicly accessible, major open space on Dai Nippon Printing Company’s 5.4-hectare new world headquarters in the Shinjuku Ward. Vertical development and production modernization that extends underground was made possible the creation of this 3.2-hectare open space. Over half the site is now planted wi...

Giant Interactive Headquarters

SWA collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The ...