Reforestation Offers Major New Green Space in Tokyo 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationTokyo, Japan
ClientDai Nippon Printing Company
Size5.4 ha

“Ichigaya Forest” is the privately owned, publicly accessible, major open space on Dai Nippon Printing Company’s 5.4-hectare new world headquarters in the Shinjuku Ward. Vertical development and production modernization that extends underground was made possible the creation of this 3.2-hectare open space. Over half the site is now planted with native trees, shrubs, and ground cover, creating a unique urban forest with peaceful pathways and small plazas to accommodate the 10,000 DNP employees and their Ichigaya neighbors.

The design team’s vision of returning a mature native forest to this dense urban neighborhood serves as a catalyst for similar future developments, and sets a precedent of resiliency for this Asian megalopolis. To recreate the native forest, SWA developed a “native” soil profile and natural drainage processes to promote infiltration and reduce runoff. Natural stormwater management processes are designed to enrich the forest and keep all rainfall on the site. Hardscape areas are minimized, to reduce surface runoff and heat island effect. Natural pavement materials are used in the secondary pedestrian circulation throughout the site, both to minimize environmental impacts and to look and feel like forest paths.

Related Projects

Evelyn’s Park

In honor of their late matriarch Evelyn, the Rubenstein family donated a historically and geographically prominent five-acre tract on the busy Bellaire Boulevard and created a conservancy to fund a public park with primarily private funds, while engaging the public in its design and development. This park seeks to be reflective and adaptive to the local cultur...

Google Headquarters

As a winner of the ASLA’s Centennial Medallion, this project is recognized as one of the most significant landscapes of the last century. The former SGI campus, acquired by Google in 2004, and the adjacent Charleston Park, comprise a 26-acre brownfield site.The design creates a strong identity for the campus and provides a much-needed civic space, blurring dis...

Xingfa Cement Plant Quarry Park Masterplan

Beijing Xingfa Cement Plant Quarry, founded in early 1990s, an exposed scar of rocks locates between the Great Wall and Yanqi Lake, is being reconsidered into an ecological and picturesque rural park in relationship with the adjacent regenerating cement plant. Established around the contextural culture, research, and technology oriented position, the design fo...

Shanghai EXPO UBPA (Urban Best Practice Area)

Shanghai EXPO’s Urban Best Practice Area surrounds the Plein Air Museum Park, which chronicles the unique and rich history of the site through objects of art, artifacts, and architecture. The landscape component of the museum park is expressed physically in the form of a Central Park: a gathering space and activity center for the community. The landscape was a...

Elk Grove Civic Center

SWA’s design for this community resource improves upon part of a 56-acre master plan with a civic center campus set within a beautiful park, and an added public outdoor commons. The pedestrian-friendly commons weaves new buildings together with mature trees and an outdoor living space linking together a community center, an aquatics center, and a future librar...

Jeffrey Open Space Park

The Jeffrey Open Space Park represents approximately 96 acres of park and trails, with an average width of 265 ft. The three-mile long spine is designed for passive uses with a network of trails that connect to residential neighborhoods and active recreation parks.

The design process included a series of community workshops to solicit community’s commen...

Park 101

The ambitious Park 101 aims to cover part of downtown Los Angeles’ 101 Freeway with a multi-purpose park that will include playgrounds, seating, festival areas, and a plaza. The approximately four-block park will reconnect the two sections of Downtown that have long been separated by the freeway, greatly enhancing the currently noisy, with much-needed shade an...

Samsung Headquarters

The new headquarters for Samsung in San Jose is a bold vision for a campus and a workplace that put interaction and synergy at the center – building a culture and brand that is powered by the best ideas and talent. The building is carefully crafted to encourage communication and interaction, leading to a synergistic working environment that will help fur...