Ricardo Lara Park

Ricardo Lara Park

Celebrating the "Healthy City Initiative" 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationLynwood, California, United States
ClientCity of Lynwood
Size5.25 acres

Ricardo Lara Park is a vibrant city park and a case study in landscape infrastructure.  It demonstrates how a small investment and creative thinking about landscape can transform the very infrastructure that has long divided and isolated a community into an amenity that unites it, offering much-needed environmental and recreational benefits.

Here, more than five acres of vacant lots along an I-105 freeway embankment were transformed into a mile-long park that filters stormwater runoff (equivalent to six swimming pools per year), improves air quality, and provides multiple outdoor gathering spaces.

SWA’s design was inspired by a collaboration with the nonprofit From Lot to Spot to conduct community outreach; this lively exchange of ideas contributed to the park’s unique identity, structure, and function.

Cross streets divide the park into five blocks, and each block accommodates a different program: dog park, fitness stations, play structures, community gardening and education, and passive recreation with artwork and storm water detention.   Advancing Lynwood’s “Healthy City Initiative,” the park connects with the LARIO Bike Trail and promotes healthy lifestyles in what has been a community long under-served by parks and open space.

Related Projects

California Academy of Sciences

One of San Francisco’s first sustainable building projects, the California Academy of Sciences supports a stunning 2.5-acre green roof. Emphasizing habitat quality and connectivity, the project has received two LEED Platinum certifications.

The building’s architectural team, the Renzo Piano Building Workshop (RPBW), invited SWA Group and horticultural c...

Gubei Gold Street

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fou...

Cross Creek Ranch

The Cross Creek Ranch acreage was worn-down pasture land when Trendmaker Homes bought the ranch, located about 30 miles west of Houston. The curves of the land’s natural creek had been straightened, the grass was pounded by cattle and the property was barren, without trees. Sediment filled the creek, which no longer supported wildlife. SWA devised a plan to re...

Larkspur Courts

SWA was hired to help reclaim an abandoned quarry into an attractive residential village. The program called for 256du on 12.5 net acres, a density of 2.5 du/acre. The City of Larkspur required that 97 of the total units be family units. They defined family units as residences with two or more bedrooms and located not more than one level above grade. The City ...

California Academy of Sciences

One of San Francisco’s first sustainable building projects, the California Academy of Sciences supports a stunning 2.5-acre green roof. Emphasizing habitat quality and connectivity, the project has received two LEED Platinum certifications.

The building’s architectural team, the Renzo Piano Building Workshop (RPBW), invited SWA Group and horticultural c...

Gubei Gold Street

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fou...

Cross Creek Ranch

The Cross Creek Ranch acreage was worn-down pasture land when Trendmaker Homes bought the ranch, located about 30 miles west of Houston. The curves of the land’s natural creek had been straightened, the grass was pounded by cattle and the property was barren, without trees. Sediment filled the creek, which no longer supported wildlife. SWA devised a plan to re...

Larkspur Courts

SWA was hired to help reclaim an abandoned quarry into an attractive residential village. The program called for 256du on 12.5 net acres, a density of 2.5 du/acre. The City of Larkspur required that 97 of the total units be family units. They defined family units as residences with two or more bedrooms and located not more than one level above grade. The City ...

2019-02-26T23:12:23+00:00