Historic beach in San Francisco’s Golden Gate enhanced to serve the public
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSan Francisco, California United States
ClientGolden Gate National Parks Conservancy
Size6.2 acres

China Beach acts as an amphitheater to take in the drama of the San Francisco Golden Gate: the ebb and flow of the wildlife, currents, tides, winds, fog, sun, surf, and marine traffic. Ultimately, this larger landscape and the landscape features of a refreshed beach terrace will be the defining experience for the visitor to China Beach. We are striving to produce a design that builds on the spirit of the site and creates excitement, wonder, and access for visitors, but that is also implementable, long-term, and highly functional.

Open spaces such as China Beach are where the special aspects of the Bay Area region are to be stored, treasured, and enhanced for the public to enjoy. Our approach will weave together community goals, history, culture, recreational and functional programs, tourism, transportation, accessibility and open space into a cohesive landscape experience unique to China Beach.

Related Projects

Ichigaya Forest

“Ichigaya Forest” is the privately owned, publicly accessible, major open space on Dai Nippon Printing Company’s 5.4-hectare new world headquarters in the Shinjuku Ward. Vertical development and production modernization that extends underground was made possible the creation of this 3.2-hectare open space. Over half the site is now planted wi...

Nelson Mandela Park Master Plan

Identified by the City as one of its “Big Five” open space projects, the conceptual master plan for Nelson Mandela Park will create a much-needed central open space for the city’s south district, an industrial area along the waterfront that is home to a growing and increasingly diverse population. Here the city seeks to transcend its current park paradigm of l...

Shanghai EXPO UBPA (Urban Best Practice Area)

Shanghai EXPO’s Urban Best Practice Area surrounds the Plein Air Museum Park, which chronicles the unique and rich history of the site through objects of art, artifacts, and architecture. The landscape component of the museum park is expressed physically in the form of a Central Park: a gathering space and activity center for the community. The landscape was a...

Ningbo East New Town Eco-Corridor

SWA provided planning and design services for the 3.3km long, 250-acre metropolitan Ningbo Eco-Corridor, which transforms a former agricultural plain that had been taken over by industrial use into urban green infrastructure. Located in the heart of the Yangtze River Delta on China’s coastline, Ningbo is one of China’s oldest cities, with an area of 3,616 squa...

Baton Rouge Lakes

The 275-acre Baton Rouges Lakes system is a series of six lakes in central Baton Rouge adjacent to Louisiana State University, three major parks, and a diverse mix of neighborhoods. Recognizing opportunity in crisis, a newly funded master plan provides sound ecological restoration methods that will heal a dying lake system while reconnecting the region to its ...

Gantry Plaza State Park

Once a working waterfront teeming with barges, tugboats, and rail cars, the Hunter’s Point shoreline slowly succumbed to the realities of the Post-Industrial Age and this spectacular site was left to deteriorate. Thomas Balsley Associates, together with Weintraub di Domenico, envisioned Gantry Plaza State Park as a place that celebrates its past, future, skyli...

Gubei Gold Street

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fou...

Stanford University Terman Park

The removal of an existing building adjacent to the center of Stanford’s campus provided a unique opportunity to fashion an interim park space. The project emphasizes reuse and seeks to utilize salvaged materials as well as the existing grading and fountain as key features of the park. As a multifunctional performance and recreational space, the project ...