Updating Dallas’ First Park Honoring an African American 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationDallas, Texas, United States
ClientUptown Dallas Inc., with City of Dallas Parks & Recreation Dept.

Griggs Park, a historically important open space located in Uptown Dallas, had not kept pace with the ever-evolving culture and artistic neighborhood surrounding it. The new design reflects the changes in urban uses for the now-vibrant neighborhood. Established in the 1940s, the park is the first dedicated to an African American in Dallas. It transitioned with the neighborhood by developing into a significant athletic park until falling into disarray in the late ‘70s. Design phases 1 and 2 provided a complete renovation into neighborhood park with landforms, pathways, gathering spots, and tree plantings. The Griggs Park master plan used the existing soil and a mature strand of trees ringing the park as primary design components; the resulting savings were used to establish remaining park essentials: walks, play areas, lighting, irrigation, seating and a significant recognition for the park’s name-sake, the Reverend Allen R. Griggs.

Related Projects

Palisades Park

Santa Monica’s famous pier area draws visitors who often disregard pavement boundaries and compact the landscape soil. Palisades Park, adjacent to the iconic pier, is a particularly active site for cyclists and tourists that has long been in need of a planting strategy to discourage pedestrian overflow into the landscape. SWA’s defensive planting strategy tack...

Xingfa Cement Plant Quarry Park Masterplan

Beijing Xingfa Cement Plant Quarry, founded in early 1990s, an exposed scar of rocks locates between the Great Wall and Yanqi Lake, is being reconsidered into an ecological and picturesque rural park in relationship with the adjacent regenerating cement plant. Established around the contextural culture, research, and technology oriented position, the design fo...

Buffalo Bayou Park

This thoroughly renovated, 160-acre public space deploys a vigorous agenda of urban ecological services and improved pedestrian accessibility, with two new bridges connecting surrounding neighborhoods. The design utilizes channel stabilization techniques, enhancing the bayou’s natural meanders and offering increased resiliency against floodwaters while preserv...

Shenzhen Bay

Situated just across the bay from Hong Kong, the city of Shenzhen has transformed from a small fishing town of 30,000 to a booming city of over 10 million people in 40 years – and has grown over 200 times its original size since 1980. Along the way, the character of Shenzhen’s bayfront was radically altered. Over 65 km2 of marsh and shallow bay were filled to ...

Nelson Mandela Park Master Plan

Identified by the City as one of its “Big Five” open space projects, the conceptual master plan for Nelson Mandela Park will create a much-needed central open space for the city’s south district, an industrial area along the waterfront that is home to a growing and increasingly diverse population. Here the city seeks to transcend its current park paradigm of l...

Bicentennial Park Renovation

After nearly 15 years of being closed to the public, Bicentennial Park will soon provide a lively setting for neighborhood recreation. The City of Hawthorne has been home to many creative people throughout history: a legendary athlete and Olympian, Jim Thorpe; a world-famous movie star, Marilyn Monroe; and one of the most beloved American rock bands, The Beach...

Ricardo Lara Park

Ricardo Lara Park is a vibrant city park and a case study in landscape infrastructure.  It demonstrates how a small investment and creative thinking about landscape can transform the very infrastructure that has long divided and isolated a community into an amenity that unites it, offering much-needed environmental and recreational benefits.

Here, more ...

Guiyang Hot Springs

Guiyang Hot Springs, located in Guiyang City, China, brings together the rhythm of the Nanming River, and surrounding trails and trees to create a new urban ‘living room’ in the interstitial space created by new development and roadway infrastructure. Nestled into a mountainous site, the master planning addressed elevation changes of up to 100 meters and the e...