A strategic approach for land conservation at a regional scale
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationMarin County, California United States
ClientNational Park Service
SERVICE:
Size90,000 acres

In the early 1970s, the National Park Service began the enormous task of creating a new national recreation area in the midst of an urban center—the San Francisco Bay Area, home to 4.5 million people at the time. Riding the wake of the environmental revolution of the late 1960s, the Park Service would need to find consensus among a wide range of constituents, including community members, environmentalists, landowners, and recreation advocates. It was, in the words of Park Service planner/landscape architect Doug Nadeau, a “scary prospect” that called for a new approach—an approach requiring more public participation and a more thorough environmental baseline than had ever been conceived for a national park. The willingness of the Park Service to undertake this process—and the contribution of the landscape architects who influenced their approach and led the consultant team—were crucial to the creation of the Golden Gate National Recreation Area (GGNRA), one of the largest aggregations of public lands in a United States metropolitan area.

The plan for GGNRA addressed more than 100,000 acres, 59 miles of coastline, and a wide variety of cultural landscapes. The North Sector, featured here, is the 90,000-acre portion located north of the Golden Gate Bridge in Marin County, California, and includes what is now the Point Reyes National Seashore, Mount Tamalpais State Park, and Muir Woods National Monument, as well as other portions of the Recreation Area itself.

Unlike a remote resource such as Yellowstone and Yosemite, the lands of GGNRA abutted urban/suburban areas and infrastructure, with ownership fragmented between Federal, State, County, U.S. Military, and corporate and private interests including agriculture.

The approach SWA developed for the full 90,000-acre North Portion involved the first complete environmental baseline ever prepared at that time for a national park, addressing the full range of natural and cultural factors, socioeconomic considerations, land use legislation, and other elements bearing on the development of an urban park with landscape conditions ranging from ocean bluffs to towering redwood forests.

Armed with this tool, the Park Service launched a highly successful and exhaustive series of over 100 educational and planning workshops involving every facet of the community, easily the most comprehensive planning ever accomplished by the Park Service at that time. After a year of workshops and focus groups, the boundaries of park management began to become clear.

One common objective was clear: the public did not want urban park facilities—they just wanted a way to get to the park. This finding influenced park plans and led to collaboration between multiple agencies overseeing regional transportation. One of the most daunting tasks was assessing the remarkable range of resources that the park contained. Using the environmental baseline, the team divided the park into “land management zones” that could be related to proposed use; for instance, “intensive management zones” for natural resources, historic resources, and special-use zones, with further subdivision into specific management categories such as conservation, public access, or adaptive reuse. In contrast to the strong emphasis on cultural landscapes in the South Portion, proposals for the North Portion of GGNRA stressed natural values, with a focus on coastal environments and grasslands near the Golden Gate Bridge, redwood forests around Muir Woods, and the northern sector’s rural past including the dairy industry and the appropriate balance between woodlands and grass habitats.

By end of 1979, when General Management Plan began to circulate, the GGNRA had become a model for national parks in urban areas. The tandem efforts of the SWA as consulting landscape architects and the Park Service team enabled the resulting plan to successfully balanced resource conservation and public recreational goals from the Golden Gate Headlands to Point Reyes National Seashore.  It also allowed for the gradual absorption of military installations into the park as they were phased out for military uses.

The North Portion of the GGNRA preserves 50 miles of coastline and vast acres of beaches, estuaries, coastal terraces, redwood forests, farms and ranches, mountains and stream valleys, earthquake faults, historic structures, over 80 protected species, and a great variety of recreational and educational opportunities. As the western “gateway” to the national park system, the GGNRA establishes a permanent setting for the famous Golden Gate Bridge, which so dramatically links urban San Francisco with the rugged open terrain to the north, and provides residents and visitors with their first impressions of the Park Service’s ideals and values.

Today the GGNRA serves a Bay Area population of nearly 8 million people, with more than 12.4 million visitors in 2020.  The North and South Portions are linked by bridge, ferry and bus transportation, implementing an original vision of the planning process. The GGNRA is a striking example of a landscape architect’s contribution on a grand scale. By studying the land and reaching out to the people, the landscape professionals of the Park Service and their consultants conceived a sustainable park that serves the people of the Bay Area and beyond, while protecting the underlying natural and cultural resources for generations to come.

Related Projects

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Dallas Arboretum: A Tasteful Place

A year-round “food oasis” awaits visitors at A Tasteful Place, a new edible/display garden within the Dallas Arboretum. A continuation of SWA’s Arboretum work (which includes Red Maple Rill and the Children’s Garden), A Tasteful Place provides visual and hands-on education about plants and herbs that can be used in visitors’ daily cooking and explored in...

Evelyn’s Park

In honor of their late matriarch Evelyn, the Rubenstein family donated a historically and geographically prominent five-acre tract on the busy Bellaire Boulevard and created a conservancy to fund a public park with primarily private funds, while engaging the public in its design and development. This park seeks to be reflective and adaptive to the local cultur...

Terry Hershey Park

The park design includes a one-mile hike and bike trail system, a pedestrian underpass linking the park to an existing trail system, bridges over the creek, and automobile parking. Gabions were used as an environmentally friendly means of slope retention in a floodway and as a tool for creating places for people to enjoy the wooded environment. Sinuous banks a...

Guiyang Hot Springs

Guiyang Hot Springs, located in Guiyang City, China, brings together the rhythm of the Nanming River, and surrounding trails and trees to create a new urban ‘living room’ in the interstitial space created by new development and roadway infrastructure. Nestled into a mountainous site, the master planning addressed elevation changes of up to 100 meters and the e...

Palisades Park

Santa Monica’s famous pier area draws visitors who often disregard pavement boundaries and compact the landscape soil. Palisades Park, adjacent to the iconic pier, is a particularly active site for cyclists and tourists that has long been in need of a planting strategy to discourage pedestrian overflow into the landscape. SWA’s defensive planting strategy tack...

Ningbo East New Town Civic Plaza

As an extension of the Ningbo East New Town Government Center, this civic plaza extends the geometry and ecology of SWA’s past work in the city. A central civic axis runs from the government buildings to the Dongqian Lake edge, providing a large, flexible gathering/event space adjacent to an expansive lawn as well as sweeping views of the water. Per city plann...

Stanford University Terman Park

The removal of an existing building adjacent to the center of Stanford’s campus provided a unique opportunity to fashion an interim park space. The project emphasizes reuse and seeks to utilize salvaged materials as well as the existing grading and fountain as key features of the park. As a multifunctional performance and recreational space, the project ...