Peaceful Refuge amid Tokyo’s Lively Circus 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationTokyo, Japan
ClientLandscape Design, Inc.
Size5,120 m

This urban redevelopment project is on the site of the former headquarters of Kajima Construction Corporation. Mid-rise twin towers were replaced with 150-meter-tall high-rise with office space and high-end apartments on the upper floors. SWA designed an entry plaza for the building, while providing much-needed green space in this dense neighborhood in the middle of metropolitan Tokyo. The concept is that the new building grows out of a land filled with trees. Within this refuge there are several different spaces offering intimate gathering areas with seating. Gracing a formal entry plaza is a highly articulated terra-cotta archway, “Beyond the Horizon,” by artist Takenobu Igarashi, with whom SWA collaborated. Before it sits a swirling, grade-level water feature also meant for contemplation and to aid in transporting urban dwellers from their everyday chaos. In contrast to the intimate spaces, the plaza is an open and very public space. The water feature is a focal point of the plaza, creating soothing sounds, while reducing traffic noise from a busy four-lane throughway.

Related Projects

Ichigaya Forest

“Ichigaya Forest” is the privately owned, publicly accessible, major open space on Dai Nippon Printing Company’s 5.4-hectare new world headquarters in the Shinjuku Ward. Vertical development and production modernization that extends underground was made possible the creation of this 3.2-hectare open space. Over half the site is now planted wi...

Exxon Corporate Headquarters

Exxon’s Corporate Headquarters is situated on 200 acres of rolling mesquite woodland in Texas’ Las Colinas Development. The design captures the essence of a subtle Texas landscape by careful selection of native plants and preservation of existing woodland and wetland areas. The building itself is surrounded by a more “domestic” landscape within a forest ...

Lake Park Business Center

The site design is charged with a strong geometric pattern formed through large swaths of native planting, decking, and sunken courts. A rectangular grid is enhanced by intersecting materials, textures, light, and shade. Subtle grade changes create opportunities for seat walls and sunken gardens.  The intimate spaces that result provide for gathering, conversa...

Deloitte University

Deloitte University is a new 107-acre corporate training facility and retreat center for Deloitte LLP. Formerly, Deloitte had conducted new employee training, team building and continuing education workshops at various hotel sites across the United States. The project encompasses indoor/outdoor classroom facilities, recreation and many other retreat type ameni...

Poly Future City

As the first phase of a large development along a new subway line in Beijing, Poly Future City suggests what’s to come. A sleek sales center features an interactive landscape with water features punctuating its pavilions, which boast WiFi, heated seating, and power outlets, all solar-powered. For this temporary building and landscape, SWA took care to invest i...

Poly Dawangjing Office Complex

SWA’s landscape design for the Poly Dawangjing Office Building Complex draws on fluidity, suggesting pebbles (the development’s three towers) set within the intersection of two waterway corridors. The landscape forms of the drop-off courts, central arrival plaza, and planting areas are also characteristic of this fluvial influence. Broad ribbons of riparian ve...

Roche Diagnostics

As the first manufacturing facility in Asia, Roche Diagnostics hopes to set a model for future projects in the region. Located in Suzhou, a city with a strong tradition of gardening, this flagship factory will not only meet Roche’s global standard, but will be infused with the spirit of the city’s gardens, distinguishing it from a stereotypical factory. A clea...

Giant Interactive Headquarters

SWA collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The ...