Subtle, sustainable landscape stitches together the natural and the manicured
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationIrving, Texas, United States
ClientExxonMobil Aviation Department
Size200 acres

Exxon’s Corporate Headquarters is situated on 200 acres of rolling mesquite woodland in Texas’ Las Colinas Development. The design captures the essence of a subtle Texas landscape by careful selection of native plants and preservation of existing woodland and wetland areas. The building itself is surrounded by a more “domestic” landscape within a forest of old, gnarled mesquite trees, which required special care to avoid damage by over-irrigation.

The SWA design created transitions between the two landscapes through careful site design and low-maintenance planting based on native plant communities.  Visitors enter the site via a 2,000-foot road that winds up from a wetland in the lower reaches of the property to the mesquite forest. Planting schemes along the road emphasize three different landscapes: at the wetlands, 20,000 Louisiana irises and masses of native palmetto provide a trunkless ground cover; in the intermediate zone, swathes of red yucca, a Texan evergreen with a four-foot spike of long-blooming coral flowers predominate; and in the final approach, sumac lends its distinctive autumn color. The design stitches natural and manicured landscapes together with subtle rings composed of large sweeps of eight different grasses, each chosen for the specific site conditions. Over time, extensive reforestation has further strengthened this landscape.

Related Projects

Lake Park Business Center

The site design is charged with a strong geometric pattern formed through large swaths of native planting, decking, and sunken courts. A rectangular grid is enhanced by intersecting materials, textures, light, and shade. Subtle grade changes create opportunities for seat walls and sunken gardens.  The intimate spaces that result provide for gathering, conversa...

Poly International Plaza

Poly International Plaza is an innovative office, retail, and exhibition center development located in the Guangzhou trade district. Sited along the Pearl River and adjacent to historic Pazhou Temple Park, the project presents a precedent toward integrating development with its site and context, embracing the place of garden and sustainability in the society’s...

Roche Diagnostics

As the first manufacturing facility in Asia, Roche Diagnostics hopes to set a model for future projects in the region. Located in Suzhou, a city with a strong tradition of gardening, this flagship factory will not only meet Roche’s global standard, but will be infused with the spirit of the city’s gardens, distinguishing it from a stereotypical factory. A clea...

Poly Dawangjing Office Complex

SWA’s landscape design for the Poly Dawangjing Office Building Complex draws on fluidity, suggesting pebbles (the development’s three towers) set within the intersection of two waterway corridors. The landscape forms of the drop-off courts, central arrival plaza, and planting areas are also characteristic of this fluvial influence. Broad ribbons of riparian ve...

Poly Dawangjing Office Complex

SWA’s landscape design for the Poly Dawangjing Office Building Complex draws on fluidity, suggesting pebbles (the development’s three towers) set within the intersection of two waterway corridors. The landscape forms of the drop-off courts, central arrival plaza, and planting areas are also characteristic of this fluvial influence. Broad ribbons of riparian ve...

Alipay Headquarters

The new the Hangzhou Alipay Headquarters is located between the Xi Xi wetlands and downtown Hangzhou, a city renowned for its rich culture and beautiful landscapes. Hills and small mountains surround the headquarters building in three directions, and in the fourth lies downtown Hangzhou. Three landscape “movements” derived from openings in the building direct ...

San Antonio Station

San Antonio Station is a landscape and architectural retrofit project that transforms an introverted site into an open, connected, and flexible campus landscape. Originally Mayfield Mall, California’s first enclosed shopping mall, the reinvigorated site is named after its proximity to a Caltrain station. The property boasts 500,000 sf of ready-built offi...

Lake Park Business Center

The site design is charged with a strong geometric pattern formed through large swaths of native planting, decking, and sunken courts. A rectangular grid is enhanced by intersecting materials, textures, light, and shade. Subtle grade changes create opportunities for seat walls and sunken gardens.  The intimate spaces that result provide for gathering, conversa...