Grand Candela Memorial

Grand Candela Memorial

A Place for Healing and Remembrance
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationEl Paso, Texas USA
ClientWalmart
Size30 feet tall

The “Grand Candela” commemorates the victims and survivors of the August 2019 mass shooting tragedy at Walmart’s Cielo Vista store. Inspired by the motif of an everlasting candle and set in a plaza within the store’s parking lot, the memorial offers a dedicated place of healing and remembrance. Twenty-two columns of perforated metal, one for each life lost, are joined together in a luminous circle of unity that rises thirty feet– high enough to be seen by the impacted community residing on both sides of the border.

During the day, the metal structure glimmers in the sunlight, the apertures of the individual columns become more discernable upon approach. Programmed lighting at night lends a healing effect, with a votive-inspired glow brightening during the day and dimming to soft vigilance at night. The memorial reads as a luminous beacon, a healing reminder of the community’s oneness.

Related Projects

Shanghai International Dance Center

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station...

Nanjing International Youth Cultural Centre

SWA was retained to design the landscape of this mixed-use development collaboratively with Zaha Hadid Architects. It contains performing arts, hotel, residential, office and retail functions. Located adjacent to SWA’s Nanjing Youth Olympic Park, the design strives to merge architecture, the park landscape, and people at this iconic focal point. Landform...

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

ARTIC – Anaheim Regional Transportation Intermodal Center

ARTIC, the new 16-acre Anaheim Regional Transportation Intermodal Center in Southern California, forms a seamless gateway from Anaheim to all of Orange County, spurring economic growth and community redevelopment throughout the region. The landscape design establishes a unique and identifiable image for the ARTIC Mixed-Use District by complementing the site’s ...

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

Luohu Station

Luohu Land Port and Train Station is a border control area and the busiest place in Shenzhen, China. As such, the city was faced with the challenge of moving as many as 600,000 people per day and determined to build a subway. Under the auspices of the Shenzhen Municipal Planning Bureau, a team of consultants from eight different countries worked together on th...

Shanghai International Dance Center

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station...

Federal Reserve Bank of Dallas

This office building’s roof garden celebrates a potent image of the native Texas landscape: the level, grass-covered plains emerging from a wooded riparian area. A design vocabulary of native, drought-tolerant plant materials, especially selected to react to light and air movement, reinforces this design approach. The project serves as a two-acre rooftop garde...

2019-12-20T19:21:59+00:00