Outstanding Performance at Acoustically Protected Outdoor Venue 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationRohnert Park, California, United States
ClientAC Martin Partners, Inc.
Size21 acres

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn is the first acoustically protected outdoor venue on the West Coast for symphony orchestra and other highly polished musical performances. The lawn complements architect William Rawn’s design for the 1,600-seat Joan and Sanford I. Weill Concert Hall, which opened in September 2012 and is generally considered one of the world’s most acoustically superb concert venues. When the pavilion’s back wall is opened, Weill Lawn expands its interior capacity with a series of lawn terraces that accommodate up to 5,000 visitors in chairs or 1,600 seated at tables. Weill Commons provides a larger, informal amphitheater for 10,000 along with an open-air pavilion for major gatherings.

Related Projects

Dallas Arboretum: A Tasteful Place

A year-round “food oasis” awaits visitors at A Tasteful Place, a new edible/display garden within the Dallas Arboretum. A continuation of SWA’s Arboretum work (which includes Red Maple Rill and the Children’s Garden), A Tasteful Place provides visual and hands-on education about plants and herbs that can be used in visitors’ daily cooking and explored in...

Bunker Hill Steps

Originally designed by landscape architect Lawrence Halprin, downtown Los Angeles’ iconic Bunker Hill Steps connect neighborhoods over a series of grade changes. Under new ownership and with increased traffic from residents and office workers, the space was in need of new life – and more shade from the Southern California sun. SWA updated the planting palette ...

Luohu Station

Luohu Land Port and Train Station is a border control area and the busiest place in Shenzhen, China. As such, the city was faced with the challenge of moving as many as 600,000 people per day and determined to build a subway. Under the auspices of the Shenzhen Municipal Planning Bureau, a team of consultants from eight different countries worked together on th...

Yorba Linda Library + Arts Center

Here a new public library and cultural arts center were artfully sited to create memorable outdoor spaces. Working in collaboration with Group 4 architects, SWA transformed an earlier parking-fronted concept into a plan that resulted in landmark building and outdoor space composition along one of Yorba Linda’s main streets. The outdoor space – the Paseo – serv...

Nanjing International Youth Cultural Centre

SWA was retained to design the landscape of this mixed-use development collaboratively with Zaha Hadid Architects. It contains performing arts, hotel, residential, office and retail functions. Located adjacent to SWA’s Nanjing Youth Olympic Park, the design strives to merge architecture, the park landscape, and people at this iconic focal point. Landform...

The Landscapes of Wuhai

The Inner Mongolian city of Wuhai is transforming from focusing on coal mining as its main industry to tourism. This very special place has many different, striking landscape types located within just 1666 sq. kilometers: sand dunes, mountains, and wetlands, plus adjacency to the Yellow River. Consequently, the city has decided to boost its tourism. Already pl...

Shanghai International Dance Center

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station...

Grand Candela Memorial

The “Grand Candela” commemorates the victims and survivors of the August 2019 mass shooting tragedy at Walmart’s Cielo Vista store. Inspired by the motif of an everlasting candle and set in a plaza within the store’s parking lot, the memorial offers a dedicated place of healing and remembrance. Columns of perforated metal, one for each life lost, are joined to...