Design strikes both high and low notes throughout
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationDubai, United Arab Emirates
ClientEmaar Properties
SERVICE:
Size68,000 m2

The elegant and the everyday coexist harmoniously in Dubai’s new Opera District, is a stylish cultural destination set to promote culture and the arts, stimulate global exchange, encourage local talent, and serve as a vibrant events venue. Dramatic view corridors lead to both to the opera house and to the adjacent spectacle of the world’s tallest building—the Burj Khalifa. Anchored by the namesake opera house at the heart of the development, three distinct mixed-use areas layer landscape architecture to differentiate each urban space with a distinct character that evokes music and water. This theme extends throughout the many residential, retail, boulevard, promenade, event, and park spaces that comprise the region, creating a distinct sense of place while mingling elegant and quotidian experiences, from enjoying a world-class symphony to mingling with friends in a garden.

Related Projects

Guthrie Green Park

Guthrie Green transforms a 2.6-acre truck yard into a lively urban park in the heart of downtown Tulsa’s emerging arts district. Opened in September 2012, Guthrie Green has become the area’s leading destination, drawing 3,000 plus people weekly to activities that have enriched the urban experience and spurred district-wide revitalization. The high-performance ...

2018 Winter Olympics

SWA’s master plan for the three Nordic Events venues—the Ski Jumping, Cross Country Skiing, and Biathlon stadia and courses—honors the natural beauty of a spectacular Olympic Winter Games landscape as never before. The venues were originally slated to be located in separate valleys, requiring athletes and spectators to travel from site to site. But in PyeongCh...

California Academy of Sciences

One of San Francisco’s first sustainable building projects, the California Academy of Sciences supports a stunning 2.5-acre green roof. Emphasizing habitat quality and connectivity, the project has received two LEED Platinum certifications.

The building’s architectural team, the Renzo Piano Building Workshop (RPBW), invited SWA Group and horticultural c...

San Diego Embarcadero

The redevelopment plan for the waterfront and port facilities adjacent to downtown San Diego included translating community and economic requirements into a specific planning program. Emphasis was placed on urban design, circulation and parking, landscaping, environmental planning, and engineering considerations with a set of comprehensive implementation guide...

Elk Grove Civic Center

SWA’s design for this community resource improves upon part of a 56-acre master plan with a civic center campus set within a beautiful park, and an added public outdoor commons. The pedestrian-friendly commons weaves new buildings together with mature trees and an outdoor living space linking together a community center, an aquatics center, and a future librar...

Luohu Station

Luohu Land Port and Train Station is a border control area and the busiest place in Shenzhen, China. As such, the city was faced with the challenge of moving as many as 600,000 people per day and determined to build a subway. Under the auspices of the Shenzhen Municipal Planning Bureau, a team of consultants from eight different countries worked together on th...

The Landscapes of Wuhai

The Inner Mongolian city of Wuhai is transforming from focusing on coal mining as its main industry to tourism. This very special place has many different, striking landscape types located within just 1666 sq. kilometers: sand dunes, mountains, and wetlands, plus adjacency to the Yellow River. Consequently, the city has decided to boost its tourism. Already pl...

Burj Khalifa

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by f...