Celebrating Conservation and Sustainability 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationCulpeper, Virginia United States
Size44 acres

A 45-acre site 70 miles southwest of Washington, D.C. serves as the home for the Library of Congress’s Motion Picture, Broadcasting, and Recorded Sound Collections. The 400,000-square-foot complex consolidates the world’s largest audio-visual collection and provides improved facilities for research, digital conversion, long-term conservation, and public appreciation of the collection’s 11 million items, some dating to the original copyrights of Thomas Edison.

The landscape design also celebrates the spirit of conservation by creating a sylvan setting that minimizes the impact of buildings on the upland meadow site and meets the highest standards for sustainable design. The project’s economic sustainability highlights the adaptive reuse of a bunkered building with a high level of temperature control. Burying nitrate vaults into the mountain and covering the rest with green roof ensured cool enough temperatures to store film with great energy efficiency and a reduced cooling cost. In addition, the choice to restore so much of the landscape to native, natural plantings that required no maintenance after the initial plantings keeps upkeep costs to a minimum, while achieving a sustainable landscape.

The team clustered the building program within five of the 45 acres and configured the structures to conform to the hillside topography, thereby minimizing grading and site disturbance. SWA’s on-structure roof gardens cover all three buildings, masking their presence on the rural Virginia hillside and forming one of the largest single roof gardens east of the Mississippi River. Of the total 228,000 square feet (five acres), 146,000 square feet is “extensive” green roof, with a planting profile of less than 10 inches and a palette of sedum and grasses. The remaining 82,000 square feet is “intensive” green roof, with a deeper profile varying from 12 to 48 inches. The intensive profile reflects the stepped profile of the Collections Building and supports a wider range of plant material. Its depth helps to reduce cooling loads required to maintain the Collections Building storage vault temperatures.

While the Collections and Nitrate Buildings are largely buried, the central three-story Conservation Building emerges above grade to provide natural light to offices and work spaces through a series of terraced concrete arcades. The building follows the slope to enclose a central lawn court, which represents the project’s only formal, irrigated open space and functions as both a viewing garden and an outdoor event space. The courtyard consists of stepped lawn terraces around a circular reflection basin that reflects the shifting cloud patterns of the foothill region, bringing sky to earth and a sense of openness into the heart of the facility.

The arcades themselves provide a series of trellises, and the arcade beams double as irrigated, insulated planters for deciduous Boston ivy. These living awnings shade the floor-to-ceiling glazing of the workspaces in the summer, while in winter the leafless vines allow sunlight to penetrate deep into the building and offset energy demands.

Related Projects

Bunker Hill Steps

Originally designed by landscape architect Lawrence Halprin, downtown Los Angeles’ iconic Bunker Hill Steps connect neighborhoods over a series of grade changes. Under new ownership and with increased traffic from residents and office workers, the space was in need of new life – and more shade from the Southern California sun. SWA updated the planting palette ...

Federal Reserve Bank of Dallas

This office building’s roof garden celebrates a potent image of the native Texas landscape: the level, grass-covered plains emerging from a wooded riparian area. A design vocabulary of native, drought-tolerant plant materials, especially selected to react to light and air movement, reinforces this design approach. The project serves as a two-acre rooftop garde...

Elk Grove Civic Center

SWA’s design for this community resource improves upon part of a 56-acre master plan with a civic center campus set within a beautiful park, and an added public outdoor commons. The pedestrian-friendly commons weaves new buildings together with mature trees and an outdoor living space linking together a community center, an aquatics center, and a future librar...

The Iris and B. Gerald Cantor Center for the Visual Arts

The original Stanford campus museum was damaged in an earthquake in 1989. With help from major namesake donors to the museum, significant site improvements, expansion and seismic renovation improvements were accomplished. SWA provided master plan updates and full landscape architectural services including pedestrian pathways; two major terraces for displaying ...

Dubai Expo 2020

From October 2021 to April 2022, the City of Dubai hosted the World Expo: a large-scale International Registered Exhibition that brings nations together with universal themes and immersive experiences. It comprises an entirely new city, built on a 1,083-acre site between Dubai and Abu Dhabi. The Expo site is organized around a central plaza linked to three mai...

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

Elk Grove Civic Center

SWA’s design for this community resource improves upon part of a 56-acre master plan with a civic center campus set within a beautiful park, and an added public outdoor commons. The pedestrian-friendly commons weaves new buildings together with mature trees and an outdoor living space linking together a community center, an aquatics center, and a future librar...

Atherton Civic Center and Library

The vision for the Atherton Civic Center landscape is a community space set in a peaceful garden, designed to enhance the local ecology and mitigate the urban impacts of the new development. The landscape design integrates new architecture into the wider Atherton community through a strolling garden approach to site circulation. The planting areas are comprise...