Prototypical Sustainable Museum Design Educates Visitors by Testing Boundaries 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSan Francisco, California, United States
ClientStantec Architecture
Size9.5 acres

One of San Francisco’s first sustainable building projects, the California Academy of Sciences supports a stunning 2.5-acre green roof. Emphasizing habitat quality and connectivity, the project has received two LEED Platinum certifications.

The building’s architectural team, the Renzo Piano Building Workshop (RPBW), invited SWA Group and horticultural consultant Paul Kephart, of Rana Creek Living Architecture, to collaborate on the design of the living roof. SWA Group provided full landscape architectural services for the living roof and site.

RPBW’s concept lifts the natural landscape three stories up and places it on top of the building, creating a dramatic living roof. The vegetated roof’s contours conform to the facilities, offices, and exhibition halls below—rising above the planetarium and the rain forest exhibit and lowering at the central piazza to introduce light and air into the heart of the building. The piazza is partly covered with glass to create a microclimate enabling year-round use.

San Francisco’s mild climate, along with the Academy’s commitment to environmental protection, provided an ideal opportunity to incorporate sustainable design strategies into the construction plan. Not only was energy- efficient heating and cooling considered, but also green building materials, reduced site disturbance, seasonal irrigation, and energy generation. Sustainability is integrated into the exhibitions as well, offering the public a chance to learn more about environmentally sound design principles.

Following Renzo Piano’s original concept drawing, the roof’s seven hills are intended to echo the seven major hills of San Francisco. Because the hills are as steep as 60 degrees in some places, and thus difficult to plant, extensive testing was done. The SWA and Rana Creek partnership designed full-scale models to test the anchoring systems and the multi-layered soil-drainage network that forms the foundation for the plant materials.

An underlying grid of gabion channels provides water drainage and support for the compressed coconut hull planting trays. Plants are first sown in trays off-site. When they’re established, trucks outfitted with special racks transfer them to the site. The plant trays, which always contain three native species, are then hoisted atop the roof and laid by hand over insulating and waterproofing materials inside the gabion channel grid. The trays also provide their own temporary support structure until the plants become well established on the rooftop. Over time, the trays disintegrate and become part of the soil system.

A model of technical and natural systems working harmoniously, the roof features numerous sustainable design elements. The California native plants that carpet the building were chosen for their adaptability to the Bay Area’s seasonal irrigation cycle. The plants were also selected to attract local butterflies, birds and insects, some of them endangered. The roof is designed to thrive on natural, not mechanical irrigation sources. Additionally, the drainage system recycles all storm water runoff back into the water table. The roof generates sustainable energy as well. Photovoltaic cells line the roof perimeter, collecting solar energy to help power the Academy.

As part of its commitment to sustainability, the Academy has reduced the building’s physical footprint and the surrounding pavement by approximately 1.5 acres. This land will be re-established as park gardens.

Related Projects

Bunker Hill Steps

Originally designed by landscape architect Lawrence Halprin, downtown Los Angeles’ iconic Bunker Hill Steps connect neighborhoods over a series of grade changes. Under new ownership and with increased traffic from residents and office workers, the space was in need of new life – and more shade from the Southern California sun. SWA updated the planting palette ...

Grand Candela Memorial

The “Grand Candela” commemorates the victims and survivors of the August 2019 mass shooting tragedy at Walmart’s Cielo Vista store. Inspired by the motif of an everlasting candle and set in a plaza within the store’s parking lot, the memorial offers a dedicated place of healing and remembrance. Columns of perforated metal, one for each life lost, are joined to...

CSCEC Steel Headquarters Office and Museum

CSCEC Steel is a division of the world’s largest construction company, China State Construction Engineering Corporation Limited. CSCEC Steel is recognized as a leading global steel structure manufacturer; their projects include the CCTV Headquarters in Beijing, the Shanghai IFC, the new Abu Dhabi International Airport, and the 26th Universiade Main Stadium. To...

The Iris and B. Gerald Cantor Center for the Visual Arts

The original Stanford campus museum was damaged in an earthquake in 1989. With help from major namesake donors to the museum, significant site improvements, expansion and seismic renovation improvements were accomplished. SWA provided master plan updates and full landscape architectural services including pedestrian pathways; two major terraces for displaying ...

Leeum Samsung Museum of Art

From its mountainside perch overlooking Seoul, the Samsung Museum of Art Complex boasts museums by three of the world’s most sought-after architects: Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. Uniting these remarkable yet divergent works is an elegant, understated landscape. Complementing rather than competing with its muscular surroundings, the landscape is d...

Nanjing International Youth Cultural Centre

SWA was retained to design the landscape of this mixed-use development collaboratively with Zaha Hadid Architects. It contains performing arts, hotel, residential, office and retail functions. Located adjacent to SWA’s Nanjing Youth Olympic Park, the design strives to merge architecture, the park landscape, and people at this iconic focal point. Landform...

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

2018 Winter Olympics

SWA’s master plan for the three Nordic Events venues—the Ski Jumping, Cross Country Skiing, and Biathlon stadia and courses—honors the natural beauty of a spectacular Olympic Winter Games landscape as never before. The venues were originally slated to be located in separate valleys, requiring athletes and spectators to travel from site to site. But in PyeongCh...