Revisiting an Historic SWA Landscape 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationLos Altos, California United States
Size100 acres

SWA’s design for Foothill College is an exemplary model of site, building, and landscape harmony. The 100-acre campus bridges two hilltops, with parking and roadways relegated to the surrounding valleys. Buildings and landscape together form a series of courts and terraces connected by a continuous campus greenway. Overhanging wood eaves of the low profile buildings, together with the meandering paths and rolling landscaped meadow, create a classic pastoral campus setting. The College replaced its Student Center building that formerly sat on an earthquake fault, relocating it next to the Loop Road, providing an opportunity for the landscape to redefine the ceremonial entrance to the school. An orchard of Purple Leaf Plums now defines the front slope and pays homage to the land’s original orchard and farm. The main plaza for the campus, located at the edge of the buildings, serves as a stage for concerts and presentations. The master plan additionally provides an open plaza for various events, with an outdoor room centered around a glass-paned fireplace. The landscape helps create a serene space within an evergreen forest, with Camellias and Azaleas providing color. The Campus Center, along with the new South Slope buildings, is the first addition to the Foothill College campus since its original design in the 1960s.

Related Projects

CSU Long Beach Peterson Hall

CSU Long Beach is in the process of a series of major renovations as its mid-century buildings fall short in terms of capacity and technology. The Peterson Hall project extends the classroom experience to the outdoors, while also adding much-needed sustainability updates to the landscape. Terraced seating of composite wood invites students to lounge while awai...

Stanford Hoover Institution Traitel Building

The Hoover Institution at Stanford University is a public policy research organization promoting the principals of individual, economic, and political freedom. CAW and SWA collaborated as a design team to create a building and site that helped promote research collaboration through open site connections and workspace.

SWA focused on a site design that s...

CyFair College

The CyFair College Campus is a model for environmentally responsible development and restoration of a sensitive ecosystem. Located on the suburban fringe of northwest Houston, it is surrounded by the Katy Prairie, an endangered ecosystem of coastal prairie grass meadows marked by groves of trees and connected to a system of wetlands, bayous and ponds. SWA, in ...

Stanford Campus Center

Stanford University Facilities Project Management. Cody Anderson Wasney Architects. The addition of the Campus Center required historic renovation, seismic retrofit and a new addition to mark this important intersection of the campus. Specimen elm, cedar, cypress and Japanese black pine provided the overall setting and the design worked to preserve these impor...

Scripps College Residence

The landscape design for the new residence hall builds on the Scripps College campus tradition of landscaped courtyards formed by buildings and circulation corridors. In doing so, the design helps to establish a new east-west axis connecting the main campus to future recreation facilities to the east. The project also improves interrelationships and connection...

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100 year old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corridor...

University of Chicago Booth School of Business

This project regenerates a spectacular, historic cliff-side waterfront site by activating it with new purpose. Working carefully to interweave layers of preservation and natural beauty, the building and landscape work together to leave a light footprint. Today, a distinctive global campus honors the history of its earlier occupation while providing inspiration...

RIT Global Village and Global Plaza

Global Village, a pedestrian-only infill neighborhood adjacent to Rochester Institute of Technology’s academic core, and its mixed-use centerpiece, Global Plaza, create a social heart for 17,200 students and 3,600 faculty and staff. The landscape architects and architects collaborated on an urban design that establishes multiple “crossroads” ...