Premier Senior Living Tied to Beloved Park Landscape
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationTachikawa, Japan
ClientHealth Care Japan Company
Size36,571 Sq. Mi.

SunCity Showa Kinen Koen takes its name from the beloved Koen National Park that borders the development to the east and south. Built to commemorate the 50th anniversary of Emperor Showa’s reign, the park offers an ideal setting for Half Century More’s flagship continuum-of-care retirement community, with 518 independent living units and 82 nursing units in the western Tokyo suburb of Tachikawa. SWA’s design pulls the character of the forest into a large strolling garden planted with evergreen and deciduous trees. A broad, ginkgo-lined entry provides a regal arrival experience, while a central garden court features a water cascade, a reflecting pool, and enclosed bridge connecting the major wings of the first-floor public areas. A small, formal healing garden provides seating areas shaded by vine-covered pergolas. Sunken gardens surround public baths and a community pool, with an intricately-carved slope planted with overlapping ribbons of flowering shrubs and groundcover.

Related Projects

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

Sonoma Residence

Creating a retreat for a family with small children, the project re-envisions a site with an existing home and barn and capitalizes on a view to a pond through mature oaks, with the challenge of transitioning from a central lawn into the surrounding natural landscape. Three new structures—a garage, a main house with two structures connected by an overhead roof...

Palo Alto Medical Center

The Palo Alto Medical Center is an expansion of an active medical building on a site surrounded by office uses. SWA’s goal was to compose new pockets of open space between buildings and provide a contiguous landscape for patients, visitors and physicians. The landscape layout includes a plaza, healing garden and a corridor garden. A new central walkway provide...

Amber Bay

The Amber Bay residential development is located on a beautiful rocky promontory that is among the last available parcels along the Dalian shoreline, southeast of the city center. The project features high-end low density modern style residential development including single family villas, townhouses, and low-rise condominiums; shops and seafood restaurants on...