Ping Yuen Public Housing Renovation

Ping Yuen Public Housing Renovation

Improving quality-of-life in the first public housing in San Francisco’s Chinatown
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSan Francisco, California United States
ClientChinatown Community Development Center/Gelfand Partners Architects
Size5 acres (four sites)

The San Francisco public housing projects known as “pings” are widely viewed as successful. Part of this success is a direct result of their ties with the wider Chinatown community: they are comparatively low-crime, and their tenants are well-organized. Composed of four buildings with 434 units, 2,000+ residents, and five acres of landscape, the Pings are a part of a complex web of social, cultural, and historical constructs – but due to a long period of mismanagement, corruption, and wear and tear since the 1950s, they had fallen into disrepair. SWA’s landscape improvements are part of a $64M refurbishment that strategically allocates resources for the greatest impact on residents’ quality-of-life. The design is driven by three key principles: dignity, the sense of home, and an environment that supports shared activity.  Unconventional, gardenesque plantings, residential furnishings, and natural materials dramatically shift the space toward these principles and away from a previously “institutional” aesthetic. Spear-pointed entry gates were removed, while the addition of front porches, outdoor living rooms, a playground, and three large community gardens make the landscape a shared amenity and a framework for enabling community.

Related Projects

Senayan Square Apartment Towers

An upscale complex of four apartment buildings in downtown Jakarta catering to visiting executives and their families required landscape design services to ground two recently constructed towers. Providing inspiration for enriching this flat, undifferentiated site were the country’s ubiquitous, terraced rice paddies, located just beyond the city’s border. The ...

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

Raycom City

The planned district’s one-kilometer-long public park and retail promenade draws inspiration from Hefei’s ancient river city identity and waterside parks, and includes a string of five special places–the Triangle Park, the Ribbon Park, the Crescent Park, the Source Fountain Plaza, and the Children’s Playground. All of these are connected by rain gardens, grove...

Chongqing Dongyuan 1891

This unique linear site is sandwiched between the Yangtze River and Nan Mountain. The design concept of the model area that unites a one-kilometer retail/commercial corridor with four high-rise residences is to create the experience of Shangri-La in an urban center. The spatial layout is characterized by a series of courtyards offering different experiences in...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

Kingold Century Centre

This new mixed-use development features a complex program that includes a hotel, rental space for other companies, eateries, service apartments, and retail facilities. SWA’s design challenge was to create a common space that can be enjoyed by the disparate users on-site at any given time. A common plaza includes multiple restaurants on a terraced platform that...

Sun City Tachikawa Showa Kinen Koen

Sun City Showa Kinen Koen takes its name from the beloved Koen National Park that borders the development to the east and south. Built to commemorate the 50th anniversary of Emperor Showa’s reign, the park offers an ideal setting for Half Century More’s flagship continuum-of-care retirement community, with 518 independent living units and 82 nursin...

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...

2020-10-13T23:08:00+00:00