{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationPetaluma, California, United States

Hicks Mountain Ranch is a 900-acre sustainable ranching operation in West Marin County. The watershed, which includes grassland, wetland, and riparian habitats had been impacted by decades of grazing. In addition to developing a home on the property, plans were instituted to restore the ecosystem and mitigate the impacts of development. In addition to undertaking comprehensive ecological restoration of the site, SWA designed landscape for the main residence, and potential (future?) pool house, ranch manager’s house, and barn site, as well as a bridge to prevent future impacts to the stream. The main residence features an internal courtyard to mitigate the extremes of the West Marin climate, organized around a raised hot and cold pool that look like a water feature. The design draws inspiration from the spring boxes and water troughs of the surrounding pastoral landscape, fulfilling the owner’s desire for a distinctive family gathering place while restoring the site to its pre-use ecological condition.

Related Projects

Fuzhou Vanke City

The Yongtai project, located inside the Red Cliff Scenic Area, borders the Dazhang River and consists of a 45-hectare watershed area surrounded by 12 small hills. It features a boutique hotel, a shopping street, clubhouses, residential high-rises, townhouses, and detached homes. The overall project plan calls for housing clusters that follow the natural site t...

Stanford Branner Hall

Branner Hall is a three-story undergraduate dormitory built in 1924 by Bakewell and Brown, prominent architects of the time who were also responsible for San Francisco’s City Hall. The renovation design creates two significant courtyards: an entrance courtyard flanked with four-decades-old magnolia trees shading a seating area and an interior courtyard with a ...

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

Pine Lake Residence

This site is a 1300-acre ranch situated in East Texas, approximately 100 miles from Dallas. The site consists of pine and hardwood forests with an occasional hay field and two lakes. The project completely renovated an existing ranch house and cottage situated on one of the lakes, added a two-story guest house, two-story boat house, a large pool and gardens. T...

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

Fuzhou Vanke City

The Yongtai project, located inside the Red Cliff Scenic Area, borders the Dazhang River and consists of a 45-hectare watershed area surrounded by 12 small hills. It features a boutique hotel, a shopping street, clubhouses, residential high-rises, townhouses, and detached homes. The overall project plan calls for housing clusters that follow the natural site t...

La Plaza Cultura Village

Located within El Pueblo, the birthplace of Los Angeles, La Plaza Cultura Village is a mixed-use, transit-oriented development totaling 425,000 square feet of retail, apartments (20 percent of which are low income units), cultural facilities, and public open space. Two large, surface parking lots have been transformed into a vibrant community that builds upon ...

Sonoma Residence

Creating a retreat for a family with small children, the project re-envisions a site with an existing home and barn and capitalizes on a view to a pond through mature oaks, with the challenge of transitioning from a central lawn into the surrounding natural landscape. Three new structures—a garage, a main house with two structures connected by an overhead roof...