Google Headquarters

Google Headquarters

Landscape as Corporate Identity 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationMountain View, California, United States
ClientSilicon Graphics, Inc.
Size26 acres (site); 5 acres (park)

As a winner of the ASLA’s Centennial Medallion, this project is recognized as one of the most significant landscapes of the last century. The former SGI campus, acquired by Google in 2004, and the adjacent Charleston Park, comprise a 26-acre brownfield site.The design creates a strong identity for the campus and provides a much-needed civic space, blurring distinctions between the private and public realms.

SWA collaborated closely with the architects, developer, and city from master planning through implementation, and played an essential role in securing public approvals. This creative collaboration treats the campus and park as one landscape, and asserts the presence of the landscape by raising the buildings and locating most of the 1,700 parking spaces below podium level. At the east and west ends of the project, the landscape slopes up, providing a seamless connection from the park on the east through the campus to the improved creek corridor on the west.

At the lower level of the park, a brick plaza provides for frequent concerts and civic gatherings. The plaza’s bold, striped pattern continues up the slope through a series of terraces and shallow pools. Rows of cherry trees and horsetail reinforce the graphic clarity of the composition. The presence of water suggests the fluid boundary between the park and campus. A grove of Grecian laurels at the top of the slope marks the literal, although imperceptible, line between public and private land.

A sinuous yellow brick path ties the campus’ three gardens together. The contemplative East Garden’s circular mounds echo the Calaveros Hills seen in the distance beyond. The Central Garden is a place where the entire SGI community can gather. Since this space cannot structurally support the weight of trees, umbrellas become the vertical shade-giving elements. The West Garden is devoted to recreation, and a volleyball court within a grove of elms is in constant use. Just to the north, a bocce court is contained within a small, elegant, rectangular garden. Within each of the major gardens, at the building stair towers, the ground is cut away to create openings which naturally ventilate the garage without the need for mechanical equipment.

2019-09-05T22:26:31+00:00