Repurposing a Landmark 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSan Francisco, California United States
ClientLennar Corporation
Size700 acres

Perched on the edge of San Francisco Bay, the Hunters Point Shipyard was an important naval manufacturing center for the WWI and WWII war efforts. The abandoned shipyard and Candlestick Point were combined into a new, mixed-use residential, retail and light industry development—the largest in San Francisco since WWII. Thomas Balsley Associates collaborated with urban planners IBI Group in developing an innovative urban plan whose parks and open spaces exploit the site’s extraordinarily diverse waterfront and views as well as its rich maritime heritage. The plan combines the proposed Forty-Niners football stadium within the new mixed-use community with a sustainable system of smart streets, bikeways and diverse parks, including California’s first urban state park, redesigned to function as the front lawn to San Francisco’s Bayview and Hunters Point Community. A lively network of neighborhood parks, plazas, linear boulevard parks, roof deck recreation areas, and a continuous waterfront park trail and bikeway system knits the spaces together and connects the upland community to its new shipyard neighbors and the extraordinary bay environment. The state park’s grassland and natural shoreline has been retooled into a landscape of the highest standards of environmental and social sustainability.

Related Projects

Kingold Century Centre

This new mixed-use development features a complex program that includes a hotel, rental space for other companies, eateries, service apartments, and retail facilities. SWA’s design challenge was to create a common space that can be enjoyed by the disparate users on-site at any given time. A common plaza includes multiple restaurants on a terraced platform that...

Next C

Next C Water City is a new, fully self-contained sustainable city planned for 500,000 residents. Water was central to the Next C planning concept, supplied by two adjacent rivers and monsoon rains. The city is a system of wetlands, rivers, lakes, and canals, cleansing the water from up-river communities and managing floods during the monsoon season. Working wi...

Dongguan Delta City

The Dongguan District is located at Binhai Bay in China’s Pearl River Delta, strategically situated between Shenzhen’s airport and the city of Guangzhou. An international competition asked for ways to capitalize on the heavy flow of traffic between them while also addressing extreme environmental risks: the World Bank ranks the Pearl River Delta at the top of ...

The Cannery

The Cannery is a new pedestrian-friendly neighborhood in the City of Davis that exemplifies the most current and best practices of sustainable community design. Drawing from the agricultural roots of the adjacent landscape, the development emphasizes wellness through the establishment of a comprehensive open-space and recreational system and locally produced f...

325 5th Avenue Plaza

A new residential tower has risen across the street from the Empire State Building. As a zoning incentive, a new public plaza was included to attract and accommodate the area’s tourists as well as its diverse office and residential neighborhood. The space is defined by a clean, contemporary design composition of spaces, elements and custom furniture meant to f...

La Plaza Cultura Village

Located within El Pueblo, the birthplace of Los Angeles, La Plaza Cultura Village is a mixed-use, transit-oriented development totaling 425,000 square feet of retail, apartments (20 percent of which are low income units), cultural facilities, and public open space. Two large, surface parking lots have been transformed into a vibrant community that builds upon ...

Federal Reserve Bank of Dallas

This office building’s roof garden celebrates a potent image of the native Texas landscape: the level, grass-covered plains emerging from a wooded riparian area. A design vocabulary of native, drought-tolerant plant materials, especially selected to react to light and air movement, reinforces this design approach. The project serves as a two-acre rooftop garde...

Avenida Houston

SWA and the architect’s narrative of nature and industry united underscores the design of the new 140,000-square-foot (3-1/2 acre) Avenida Houston plaza, adjacent to the freshly renovated George R. Brown Convention Center in downtown Houston. Key to the theme of nature as it plays out in this new events space is the famous central flyway that offers hundreds o...